13 načina da više uživate u životu


HEALTHY_LIVING-HEALTHY_MIND-LIVING-POBOLJŠANJE-POZITIVNOST-RAZMISLJANJE-UM-UPOREDJIVANJE-UŽIVANJE-VJEŽBANJE-VRIJEME_ZA_SEBE-ZAHVALNOST-ŽIVOT-ŽIVOTNI_PROSTOR
Ukoliko tražite načine da od života dobijete što više možete, onda ćete ih i naći

Mislite li ikada kako bi život bio bolji i sretniji „kada bi“ neke stvari bile drugačije? Da li uvijek imate osjećaj da svi drugi više uživaju u životu od vas?

Istina je da naš um vjeruje u ono čime ga hranimo. Ako ga hranite ljubomorom, negativnošću i sumnjom, time će i obilovati. Hranite ga pozitivnošću, humorom i nadom, pa će i on odgovarati na taj način. Naravno, reprogramiranje razmišljanja nije jednostavan i kratak proces, no postoji mnogo načina da naučite više uživati u životu. Kako bi od života dobili najbolje, samo je vaš zadatak i odgovornost.

Postavite sebi ovo pitanje
Šta je to što mogu početi ili prestati raditi što bi imalo najveći utjecaj na moj život?


Odaberite jednu stvar koja vam smeta najviše. Smislite plan djelovanja i počnite mijenjati tu stavku u životu. Radite na njoj narednih mjesec dana. Ništa se u životu neće promijeniti, dok ne počnete raditi nešto drugačije. Šta god je to što želite promijeniti, morate vidjeti određeni napredak kako bi radili na tome narednih mjesec dana. Napredak, a ne savršenstvo.

Razjasnite sami sebi šta želite
Dio učenja kako uživati u životu je znati šta zapravo želite. Pokušajte napisati kako bi izgledao vaš idealan dan i budite vrlo detaljni. U koje vrijeme se budite? Kako provodite jutro? Šta jedete? Koga vidite? Gdje idete?

Ova vježba će vam dati ideju o razlikama između vašeg života sada i života kakvog biste željeli. Sreća je samo razlika između očekivanja i realnosti.

Oslobodite vrijeme za sebe
Ženama je često teže ovo uraditi. Provodimo toliko mnogo života brinući o drugima. Imamo osjećaj grižnje savjesti ako posvetimo vrijeme sebi. No, ukoliko niste sretni, i ljudi koje volite će patiti. Ako mislite da ćete osjećati krivnju što ste odvojili vrijeme za sebe, samo se sjetite kako se osjećate kada se izderete na svoju djecu ili supruga. Morate početi raditi na kreiranju malo vremena samo za sebe. To je krucijalno za vašu sreću.

Oslobodite vrijeme da se opustite
Nekako je „zauzetost“ u životu postala trend. Hvalimo se koliko imamo obaveza, kao da je haos medalja toga svega. Svi imaju vrlo zauzete dijelove godine, sezone u životu. No, nemojte da se desi da ste zauzeti samo kako bi mogli to govoriti. Dajte sebi dozvolu da se opustite.

Izbjegavajte vijesti
Ukoliko niste superžena koju ne mogu nasekirati dnevne vijesti, izbjegavajte gledanje vijesti ako trenutno ne možete uživati u životu. Ako se dešava nešto zaista važno, već će vam to neko ispričati. U suprotnom, gledanje vijesti je čisto gubljenje vremena. Vode ka stragu i ljutnji, i umanjuje vašu mogućnost da imate svoje mišljenje. Osim toga, 99% priča zapravo ni na koji način nema veze sa vašim životom.

Istražite nova mjesta
Novi park, restoran, turistička destinacija – bilo koje novo mjesto poboljšat će kvalitet vašeg života iz nekoliko razloga. Naš mozak obično ne pamti iskustva kada radimo jednu te istu stvar stalno. No, novo iskustvo će sigurno zapamtiti. Čak i ako ne volite novo mjesto koje ste istražili, otvorili ste um i prihvatili priliku. Možda ste upravno naučili nešto o sebi.


Budite zahvalni
Zahvalni trebamo biti uvijek, a ne samo određenim danima u godini. Budite zahvalni i za pozitivne i negativne stvari koje vam se dese. Iz obje ćete nešto naučiti. Bog, svemir, ili nešto treće u šta vjerujete može osjetiti vaš stav. Ako ste stalno, ljuti, nervozni i sažalijevate sami sebe, samo to ćete i dobiti zauzvrat. Zahvalnost vas čini optimističnom i opuštenom osobom.

Razmislite u čemu uživate
I radite to što je češće moguće. Radi se, naravno, o konstruktivnim i legalnim stvarima. Ako volite voziti bicikl, gledati filmove, uređivati nokte, onda radite to što više možete. Ovo ne podrazumjeva gledanje filmova po cijeli dan umjesto nekog konstruktivnog rada, samo uključite te stvari u svoj svakodnevni život.

Budite društveni
Sva ljudska bića su društvena bića, i prijeko je potrebno biti dio društva. Izaberite ljude koji vam odgovaraju. Ako se ne osjećate dobro nakon druženja s nekim, onda nemojte provoditi slobodno vrijeme s tom osobom.

Vodite računa o svom prostoru
Neuredan životni prostor neće vam pomoći da uživate u životu više. Naravno ne morate neprestano čistiti svaki dio svog doma, samo sklonite stvari gdje im je mjesto nakon što vam više ne trebaju.


Pokrenite svoje tijelo
U slučaju da niste znali, vježbanje otpušta endorfine, smanjuje anksioznost  i bol. Pronađite aktivnost u kojoj uživate.

Budite znatiželjni
Kada ste bili dijete, vjerovatno ste iritirali svoje roditelje s pitanjima. Kada odrastete, naš znatiželja razvija se u osjećaj kao da već sve znamo. Ako želite nešto naučiti ili znati kako raditi, istražite. Pitajte nekoga ko se bavi, tražite online, upišite kurs, pročitajte knjigu na tu temu.

Prestanite se upoređivati s drugima
Ova stavka je najvažnija. Upoređivanje je kradljivac sreće. Vi ste na jednom potpuno drugačijem putovanju, vodite drugačije bitke, imate drugačije uspjehe od drugih. Sami sebi kopate jamu ukoliko se upoređujete s drugima. Svi imamo različite vrline i mane, ali svi smo važni i svi smo ovdje s razlogom. Prestanite se brinuti o tome šta drugi rade i fokusirajte se na sebe i najboljeg sebe što možete biti.

Odlučite uživati u životu!
soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...