Što razlikuje AHA i BHA kiseline i koja je idealna za vašu beauty rutinu?


LICE-KOŽA-NJEGA-LJEPOTA-BEAUTY-SAVJETI-ZDRAVLJE
Piling nam je često potreban kao mali, no, efektan korak u našem beauty repertoaru za njegu kože.

Kako bi potaknule eksfolijaciju (odbacivanje odumrlih stanica kože) i dale boost koži, mnoge beauty entuzijastice ističu eksfolijante kao ključan element. Upravo zbog toga smo istražili koje su njihove prednosti i kako odabrati odgovarajući preparat za blistavu kožu lica.

Među popularnijima su svakako AHA i BHA kiseline koje ciljaju različite potrebe i tipove kože.
Prepoznavanje točno što su ove piling kiseline, kako se razlikuju i koje su točno njihove blagodati može nam pomoći da postignemo zdraviju i njegovaniju kožu.



ŠTO JE AHA KISELINA, A ŠTO BHA KISELINA?

AHA označava alfa-hidroksi kiselinu - vrstu kiseline koja se dobiva iz šećerne trske, mlijeka ili voća.
Kao kemijski piling, AHA djeluje tako što uklanja odumrle stanice kože na površini.
BHA označava beta-hidroksi kiselinu, vrstu kiseline koja se nalazi u kori vrbe, listovima zimzelene boje ili slatkoj kori breze.
BHA je kemijski piling koji omekšava i rastvara keratin, protein koji je dio strukture kože.
BHA djeluju i unutar pora gdje pomažu u regulaciji keratinizacije. Na primjer, stanje poput akni povezano je sa hiperkeratinizacijom, što znači da tijelo propušta stanice kože prebrzo, a BHA usporava taj proces te sprečava pojavu pora.



PREDNOSTI KOJE IMAJU OBJE KISELINE

PILING KOŽE: Iako imaju različita djelovanja, AHA i BHA kiseline učinkovite su u uklanjanju nakupljenih odumrlih stanica i zaglađivanju kože.

POSVJETLJIVANJE KOŽE: I AHA i BHA kiseline smanjuju debljinu rožnice stratuma (gornji sloj kože koji se sastoji od odumrlih stanica kože), a to znači da će koža reflektirati više svjetla i izgledati sjajnije.
Također, AHA i BHA kiseline mogu pomoći u blijeđenju tamnih tragova i ujednačavanju tena.

UČVRŠĆIVANJE I SMANJENJE BORA: Obje kiseline povećavaju gustoću kolagena što znači da pripomažu u smanjenju sitnih linija i bora.

HIDRATACIJA: AHA i BHA učinkovito pripomažu hidrataciju kože.

ČIŠĆENJE I SPREČAVANJE AKNI: I AHA i BHA pomažu kod akni pilingom odumrle kože koja može dovesti do začepljenja pora. 
RAZLIKE IZMEĐU AHA I BHA KISELINA

TOPLJIVOST: AHA kiselina je topiva u vodi, dok je BHA kiselina topljiva u ulju.

PODRUČJE DJELOVANJA: AHA kiseline djeluju na gornje slojeve kože, a BHA djeluju antibakterijski i protuupalno na površinu kože i unutar pora.
Također, AHA nemaju utjecaja na sebum dok BHA kiseline mogu smanjiti višak ulja reguliranjem izlučivanja sebuma.

KONCENTRACIJA: Stručnjaci smatraju da se AHA treba koristiti u koncentracijama od najmanje osam posto da bi bila učinkovita, dok je za BHA kiseline dovoljna koncentracija od oko dva posto.

KOJI PILING ODABRATI?

Ako imate akne ili masnu kožu BHA kiseline će vjerojatno više odgovarati vašem tipu kože, dok ako imate suhu ili osjetljivu kožu, više će vam odgovarati AHA kiseline.
Čine našu kožu osjetljivom na sunce zbog čega se preporučuje njihova primjena u hladnijim mjesecima te korištenje krema sa SPF zaštitom nakon pilinga, a svakako biste trebali izbjegavati ih ukoliko imate tanku kožu, kao i pripaziti na kožu na području oko očiju te područja koja imaju madeže i tetovaže.
Važno je napomenuti i da biste kemijske pilinge trebali primjenjivati isključivo u kozmetičkim salonima i u dermatološkim poliklinikama.

Piše: bonjour.ba

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO