Šetnja plažom unapređuje mentalno zdravlje


šetnja-plaža-mentalno-zdravlje-psiha-ljubav-zaljubljeni-more
Novo istraživanje je pokazalo da je plavo okruženje korisno za mentalno zdravlje.

Poput zelenog, plavo okruženje doprinosi ljudskom fizičkom i mentalnom zdravlju. Zelena okruženja su parkovi, šume i drugi prostori s mnogo zelenila, dok su plava okruženja plaže, jezera, rijeke pa čak i fontane. U suštini, gdje god ima vode, to je “plavi prostor”.

Prethodna istraživanja su pokazala da su ljudi koji žive pored mora sretniji, a novo istraživanje podupire tu tvrdnju.

Istraživači s Instituta za globalno zdravlje u Barceloni su ustanovili da čak i kratka šetnja plažom može unaprijediti mentalno zdravlje i pomoći u borbi protiv depresije. Oni su analizirali 60 osoba prije, tokom i poslije šetnje u periodu od tri sedmice. Tokom prve sedmice su volonteri provodili 20 minuta dnevno u šetnji plažom u Barceloni, u drugoj sedmici su šetali ulicama daleko od vode, a u trećoj su provodili 20 minuta dnevno odmarajući se u zatvorenom prostoru.

Volonterima je mjeren krvni pritisak i broj otkucaja srca, a ispunjavali su i upitnik odgovarajući na pitanja o svom stanju i raspoloženju.

Oni koji su šetali plažom su se bolje osjećali, bili su vitalniji i mentalno snažniji, a moguće je i da ovakve šetnje unapređuju zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Prema podacima UN-a, čak 55 posto svjetske populacije živi u gradovima.
zene.ba

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO