Istražili smo kako beta karoten pomaže postići preplanuli ten na siguran način


Uz pomoć ovog prirodnog suplementa ne moraš se osjećati loše ako cijeli dan provedeš na plaži. No kao i sa svim dodacima prehrani, na nekoliko stvari moraš pripaziti

Znamo da nakon dana provedenog na plaži naša koža poprimi preplanulu put, no isto tako smo svjesne da to i nije najzdravije za našu kožu. Jesi li znala da osim kremama za zaštitu od sunca, kožu možeš zaštiti i iznutra?

Beta-karoten je biljni pigment koji naše tijelo može pretvoriti u vitamin A, a djeluje kao antioksidans i jača imunitet. Kada ga unosimo u većim količinama može potaknuti stvaranje melanina i neutralizirati djelovanje štetnih slobodnih radikala i time smanjiti negativni utjecaj sunca na našu kožu.

Prirodno se nalazi u voću i povrću poput mrkve, marelice i dinje, no danas se može pronaći i u obliku kapsula i tableta. Preporučuje se uzimati 75 do 150 mg beta-karotena dnevno, a s korištenjem možeš započeti nekoliko tjedana prije izlaganja suncu.

Iako je vrlo koristan, prilikom uzimanja beta-karotena kao suplementa moraš pripaziti, pogotovo ako si pušač. Dugotrajno uzimanje veće doze beta-karotena smanjuje apsorpciju vitamina E stoga bi trebala i taj vitamin unositi kroz suplemente.

Da si pretjerala s unosom beta-karotena primijetit ćeš na svojoj koži koja će poprimiti narančasto-žutu boju. Zato je jako važno pridržavati se uputa na pakiranju proizvoda koji koristiš.

Važno je i zapamtiti da te ništa ne može u potpunosti zaštititi od jakih sunčevih zraka tijekom podneva. Krema za sunčanje i beta-karoten odlična su prevencija, ali bi i dalje ako je to moguće trebala izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 11 do 15 sati.
zena.rtl.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...