Fitness treneri su ludi za njim: otkrivamo što je čarobno u maslacu od kikirikija


proteini-maslac-od-kikirikija-fitness
No, nemojte pojuriti po bilo koji maslac od kikirikija. Otkrivamo sve o ukusnom namazu

Maslac od kikirikija trenutno je jedan od najpopularnijih namaza. Ne možemo se čuditi: izvrsnog je okusa, fine guste teksture, a paše s mnogim jelima. Međutim, je li maslac od kikirikija doista tako zdrav?

Maslac od kikirkija: poslastica za one koji žele izgubiti na kilaži?
Radi se o relativno neprocesuiranoj hrani. Maslac se zapravo sastoji od kikirikija, koji su ponekad pečeni pa zatim mljeveni sve dok se ne pretvore u pastu.

Međutim, mnogi zaboravljaju da se ovo ne odnosi na maslace komercijalnih brendova koji sadrže brojne aditive, šećere, ulja i transmasti. Takvi su sastojci povezani s mnogim tegobama sa zdravljem poput srčanih bolesti.

Umjesto toga kupujte prirodni maslac od kikirkija koji sadrži samo i jedino kikiriki te malo soli. Razliku ćete, vjerujte, odmah osjetiti. Prirodni kikiriki ima blaži okus, svijetlije je boje te nešto rjeđe teksture.

Maslac za zdravlje
Kikiriki je koristan za zdravlje i u obliku maslaca. Na 100 grama sadrži 20 grama ugljikohidrata, 25 grama proteina i 50 grama masti.

Iako je maslac od kikirikija bogat proteinima, ne može biti glavni izvor tog makronutrijenta veganima i vegetarijancima jer sadrži premalo aminokiseline metionina.

Maslac ima vrlo visok udio masti pa tako 100 grama sadrže visokih 588 kalorija. Unatoč tome, male do umjerene količine čistog kikiriki maslaca neće utjecati na vaše mršavljenje ili održavanje kilaže.

Polovica masti u njemu sastoji se od oleinske kiseline koja je vrlo zdrava za nas i pozitivno utječe na inzulinsku osjetljivost. Popularni namaz bogat je vlaknima, mineralima i vitaminima koji mogu ojačati imunitet i poboljšati probavu.

Međutim, može biti izvor štetnih aflatoksina, ako ga jedemo previše. Maslac od kikirkija zato nikada ne bi trebao biti dominantan u vašoj prehrani. Iako ima zdrave masti, svejedno je vrlo kaloričan i utjecat će na liniju u slučaju da ga konzumirate svaki dan u većim količinama.

Za sve one koji se teže kontroliraju s hranom - maslac od kikirkija nije najpametniji izbor.
rtl.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO