DIY: Piling od kafe za glatku kožu bez celulita


Mnogobrojne povlastice kafe za kožu

Ovaj recept pronašli smo na blogu DIY Beauty Base. Pilinzi bi trebali biti neizostavan dio svačije beauty rutine. Ukoliko pilinge koristite na redovnoj bazi, onda ih vjerovatno i brzi potrošite. No, to je sasvim uredu, jer sada možete napraviti sami svoj piling. Piling od kafe vrlo je lako napraviti, a ima mnogo više povlastica za kožu nego obični piling za tijelo.

Kofein ima nekoliko povlastica za kožu, no ono što je najbolje jeste da poboljšava cirkulaciju krvi i zateže kožu, zbog čega celulit postaje manje vidljiv, Stoga, ovaj piling od kafe ne samo da čisti i hidrira kožu, već je održava i zdravom te lijepom.

Dok se tuširate, nanesite svoj domaći piling od kafe po cijelom tijelu, a posebno na predjele nogu i dijelove zahvaćene celulitom. Umasirajte piling u tijelo kružnim pokretima, a potom isperite. Za najbolje rezultate, počnite od stopala prema gore. Tako ćete poboljšati cirkulaciju. U zavisnosti od potreba, možete prilagoditi količinu šećera u receptu. Što manje šećera dodate, to će piling biti nježniji.

Aktivni sastojak u pilingu od kafe je kofein. Zbog toga je važno da znate da piling sadrži kofein. Što ga je više, to će piling biti djelotvorniji.

Sastojci:
1 šolja mljevene kafe
¼ šolje šećera-  dodajte više za jači piling ili manje za nježniji piling
½ šolje tečnog kokosovog ulja. Tečno kokosovo ulje ostaje tečno i na niskim temperaturama, ne začepljuje pore, lako se apsorbira u kožu i ne ostavlja masne tragove na koži. To je savršeno ulje za mekanu, hidratiziranu kožu, koja neće biti masna nakon nanošenja. Možete koristiti i djevičansko kokosovo ulje ili bilo koje drugo tečno ulje
– 1,5 supena kašika cimeta
– 1 čajna kašika vanila ekstrakta ili eteričnog ulja po izboru

Upute:
Bit će vam potrebno samo 5 minuta da napravite ovaj njegujući piling.
Najprije, izmjerite sve suhe sastojke i kombinirajte ih u velikoj zdjelici. Potom dodajte ulje i vanila ekstrakt. Sve zajedno dobro promješajte i prebacite u staklenku ili neku drugu posudu.

Ovaj piling nije skup, ali je vrlo djelotvoran, podjednako kao i oni koje kupujete. Napravite si nekoliko staklenki pilinga, napravite i prijateljicama, te zajedno uživajte u lijepom i zdravom tijelu.

Pilinzi za tijelo i lice imaju različite namjene, stoga ćete dtrebati modificirati ovaj recept ukoliko želite ovaj piling koristiti i za lice. Nemojte dodavati nimalo šećera, te kokosovo ulje drugim biljnim uljem koje manje začepljuje pore, poput ulja sjemenki konoplje, suncokretovog ulja, maslinovog ulja itd.

U receptu također možete koristiti i bilo koje eterično  ulje za koje smatrate da će se slagati sa mirisom kafe. Jedno od najboljih je eterično ulje grejpfruta, jer baš kao i kafa uklanja celulit, poboljšava mikro cirkulaciju epidermisa. Vrlo se dobro i slaže sa mirisom kafe.
soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...