Da bi spriječili nuspojave kofeina potrebno je konzumirati kafu u manjim količinama


kafa-coffee
Mnogi započinju dan šalicom kave, a na isti način održavaju energiju nekoliko puta kroz dan. Kofein pomaže kod koncentracije, fizičkih performansi i energije, no ima i nekoliko negativnih učinaka. Evo koliko kave u danu treba popiti i kako je piti na zdravi način.

Žgaravica je prva na popisu nuspojava kave, a osim nje neka istraživanja pokazala su da veće količine ispijanja kave mogu dovesti do sindroma iritabilnog crijeva. Osim toga, mnogi napitci od kave puni su šećera, vrhnja, raznih sirupa koji pružaju okus, a to može dovesti do neravnoteže bakterija u crijevima. Redovita konzumacija šećera također može dovesti do dijabetesa, srčanih i autoimunih bolesti.

Postavlja se pitanje, treba li kavu izbjegavati ili ju možemo piti i na zdrav način da nam ne škodi?

Istraživanja su pokazala da niže doze kofeina mogu imati pozitivan učinak na zdravlje ako se konzumiraju u pravilnim intervalima. Bolje je biti 200 mg kofeina (otprilike dvije šalice) u razdoblju od 6 - 7 sati, nego popiti svih 200 mg u samo jedan sat.

Također, nemojte zaboraviti bitnu činjenicu - kako kofein utječe na vas. Svoju rutinu ispijanja kave morate prilagoditi i tome jer netko ga teže podnosi, a na nekoga baš i nema tako jak utjecaj.

Zaključak je da smijete popiti svoju jutarnju kavu, čak i one tijekom dana, ali rasporediti ih. Odjednom pijte manju količinu, piše Mind Body Green, a prenosi N1.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...