Blagodati i zamke "prirodnih" proizvoda za mladost i ljepotu


Ljepota je dar koji nam priroda daje, ali i oduzima. Bitka je to koju vodimo od pamtivijeka i koja uvijek završava pobjedonosnim pokličem prirode i nezaustavljivim procesima starenja. Ne čudi stoga da upravo u prirodnoj kozmetici pokušavamo naći sveti gral i otkriti tajnu ljepote, tog varljivog ideala punog iluzija
ljepota-prirodni-proizvodi-mladost

Postalo je uobičajeno da se uz kozmetičke proizvode redaju pridjevi poput “bio”, “eco”, “natural”, “organic”. Prije nego što posegnete za takvim proizvodom, budite oprezni i oboružajte se osnovnim informacijama jer takve tvrdnje često ne odgovaraju stvarnom stanju. Zbog slabe ili nikakve zakonske regulative vezane uz kozmetiku, pod “prirodno” se može kategorizirati već i onaj proizvod koji sadrži tek 1% prirodnih sastojaka, prenosi StoryBOOK.

Kako biste se uvjerili da proizvod zaista sadrži ono što je na njemu navedeno, obratite pozornost na certifikate. Razli­kujemo one koji zastupaju prirodnu kozmetiku, poput njemačkog BDIH-a, i one koji zastupaju organsku ili ekokozmetiku, poput britanske Soil Association. Zajedničko im je to što zahtijevaju sastojke isključivo prirodnog podrijetla, zabranjuju korištenje ili uzgajanje genetski manipuliranih biljaka, kao i testiranje samih sastojaka i konačnog proizvoda na životinjama, a prilikom dobivanja sirovina zahtijevaju minimalno ugro­žavanje ekosustava.

Korak dalje idu upravo organski ili ekocertifikati, poput spomenutog Soil Associationa, koji u proizvodima zahtijevaju minimalno 70-95% ekološki dobivenih sastojaka, što znači da se prilikom njihova uzgoja strogo zabranjuje upotreba pesticida i herbicida. Svaki certifikat ima različita mjerila pa se dobro informirajte, obavezno čitajte sastojke i oslanjajte se isključivo na strogost certifikata, a ne na pojmove poput “organski”, “biološki” i “ekološki”. Oznake kao što su “bio”, “eco”, “natural” uopće nisu zaštićene i u većini slučajeva služe samo zavaravanju kupaca. To posebice vrijedi za američke certifikate, uz iz­nimku certifikata OTCO, koji se nikako ne mogu uspoređivati s visokim europskim standardima zbog labavo definiranih kriterija proizvodnje.

Kako biste iskoristili sve blagodati prirodnih proizvoda, poštujte njihov rok trajanja. Obično je to od 6 do 12 mjeseci od otvaranja, ali rok može biti i znatno kraći. Obratite posebnu pozornost na datum isteka valjanosti proizvoda ili na simbol otvorene posudice koji se nalazi na ambalaži. Trajnost prirodne ko­zmetike ne ovisi samo o sastavu, nego i o ambalaži. Ovu vrstu kozmetike sve češće nalazimo u posebno dizajniranim, hermetički zatvorenim posudicama koje funkcioniraju na principu pumpice. Takva ambalaža omogu­ću­je optimalno doziranje i štiti sadržaj od kisika, vode, bakterija i gljivica. I vi možete pridonijeti trajnosti tako što ćete proizvode dobro zatvarati, držati ih na tamnom i hladnijem mjestu, a u posudicu posežite posebnim štapićem ili savršeno čistim prstima.


Prirodna kozmetika u pravilu se konzervira prirodnim konzervansima, kao što je alfa-tokoferol, odnosno vitamin E, antioksidans koji se dobiva iz cjelovitih žitarica, rižinih klica i biljnih ulja. U upotrebi su često i propolis, etilni alkohol, cinkov-oksid, CO2 ekstrakt ružmarina, CO2 ekstrakt šumskog lišaja, ekstrakt sjemenki grejpa te konzervansi na bazi eteričnih ulja pod nazivima biopein, neopein, suprapein… U ekološkoj i organski certificiranoj kozmetici dozvoljeno je korištenje sintetičkih, ali potpuno neškodljivih sastojaka. To su najčešće dehidrooctena kiselina i benzilni alkohol, čija mješavina daje učinkovit konzervans koji ne mijenja konzistenciju i miris proizvoda.

Jeste li znali da i potpuno prirodni sastojci mogu prouzročiti iritacije i alergijske reakcije? Pri vrhu liste je lavanda za koju je u svibnju 2014. Švedska agencija za kemikalije (SCA) predložila posebno zdravstveno upozorenje, koje je kasnije usvojila i Europska unija. Tako će od 2018. proizvodi koji sadrže lavandu morati nositi posebno upozorenje o njenoj potencijalnoj štetnosti. Kao najčešći okidači alergija, lavandi se pridružuju kamilica, ulje čajevca, jasmin, metvica, ružmarin, kadulja, klinčić, ekstrakt zelenog čaja, soja, cimet i njegovi derivati, kikiriki, orašasti plodovi, sjemenke suncokreta, arganovo ulje, citrusi, kozje mlijeko, lanolin (masnoća životinjskog podrijetla koja se dobiva s ovčje vune).

Ako se još uvijek dvoumite oko prednosti prirodne kozmetike, podsjetit ćemo vas kako sintetička kozmetika možda izvrsno djeluje na kraći rok, ali dugoročno uvijek pobjeđuju prirodni pripravci. Sintetski hi-tech proizvodi će nakon nekog vremena kožu ulijeniti, dok će dulja upotreba koži ugodnih prirodnih sastojaka pomoći u očuvanju i poticanju prirodnih zaštitnih procesa kože. Ovisno o potrebama i tipu vaše kože, majka priroda propisat će biljni recept samo za vas. Zašto ga ne biste iskoristili?
Piše: Storybook.story.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...