9 pomalo neobičnih režima ishrane koji otapaju višak kilograma!



Naime, u nedostatku hranljivih sastojaka u telu se pali ‘crveni alarm’ i ono počne svaku unesenu kaloriju da sprema ‘za crne dane’.

Metabolizam se usporava kako bi se sačuvala energija, a to usporava gubitak suvišnih kilograma. Drugim rečima, koliko god malo pojeli telo će pokušavati da uskladišti sve. Zato je važno dijetu sprovoditi pravilno, a za to vam je najbolje krenuti za nekim od već isprobanih režima ishrane.

Donosimo vam 9 neobičnih režima ishrane koji će vam pomoći na putu do vitke linije. Ali, ne zaboravite da uz to morate jesti zdravu hranu, biti fizički aktivni i unositi dovoljne količine vode kako bi ‘ispirali’ toksine iz tela.

1. Jogurt dijeta – cilj je ‘preseći’ intenzivnu želju za hranom
– Ova dijeta je niskokalorična s dominantnim unosom fermentisanih mlečnih proizvoda. Cilj je ‘preseći’ intenzivnu želju za hranom i to na način bombardovanja sluznice creva probiotičkim namirnicama. Uspostava uravnotežene mikrobiome smanjuje želju za slatkim i čak i nakon 3 do 4 dan ove dijete manja je želja za slatkim jelima i narednih nekoliko dana. Ako zdrava osoba nekoliko dana u mesecu niskokalorijskom dijetom sa dosta jogurta stimuliše regeneraciju crevne mikroflore može u izvesnoj meri i redukovati masu bez velikih rizika po zdravlje – ispričala je dijetetičarka i nutricionistkinja Olja Martinić.

2. OMG (Oh My God) dijeta – gubitak do 10 kg masnog tkiva
U prevodu ‘O moj Bože’ dijeta, je koncept koji obećava neverovatan učinak – gubitak čak do 10 kilograma masnog tkiva, ali i smanjenje celulita, učvršćivanje bedara i ravan stomak sve kroz 6 nedelja. Kako bi uspešno ostvarili navedeno, potrebno je pridržavati se sledećih principa:

– Preskakanje doručka omogućuje telu da od ranog jutra koristi svoje zalihe energije, odnosno masne naslage. Umesto doručka autor predlaže telesnu aktivnost.

– Hladne kupke ujutro (temperatura vode između 15 i 20 stepeni) podstiču sagorevanje kalorija jer organizam nastoji da održi telesnu temperaturu. Za one manje izdržljive, autor savetuje potapanje nogu u hladnoj vodi u trajanju od 15 minuta.

– Konzumacija crne kafe (umesto doručka i bez mleka i šećera) se preporučuje zbog svojih antioksidativnih svojstava, nula kalorija i stimulišućeg delovanja na metabolizam koje prema autoru može trajati 4 do 5 sati.

3. Trosatna dijeta – jedu se manji obroci svaka tri sata
Ideja je jesti manje obroke svaka tri sata čime organizam povećava sagorevanje masnoća.

4. Četvorosatno telo – držite se pet pravila, i to je to
1. Izbegavati beli hleb, testeninu, žitarice, krompir, pirinač, krekere. Takođe treba izbegavati kremaste umake, celovite žitarice i zobene pahulje, prženu hranu.

2. Od pića preporučuje isključivo vodu. Treba ograničiti sve tekuće kalorije poput mleka, voćnih sokova, gaziranih pića na 500 ml dnevno. Kafu i čaj piti bez šećera. Što se alkohola tiče preporučuje izbegavati sve, a smatra da je najbolje suvo crveno vino (s najviše 1,4% šećera)

3. Suprotno savetima kod većine dijeta koje propagiraju unos voća tekom dana i do nekoliko komada dnevno, u ovoj dijeti preporuka je izbaciti voće iz ishrane osim paradajza i avokada

4. Odaberite jedan dan u nedelji kada ćete jesti šta god i koliko god hoćete.

5. Ponavljanje obroka.

5. Dijeta supom od kupusa – jedna od popularnijih
Ova dijeta kao osnovu za mršavljenje koristi supu koja se, s obzirom na dane provođenja dijete, kombinuje s drugim namirnicama. Kao što i samo ime dijete govori, glavni sastojak supe je kupus, uz dodatak šargarepe, paprike, luka, paradajza, celera. Dijeta supom od kupusa kratkotrajna je dijeta za mršavljenje.

6. Dijeta ‘negativnim’ kalorijama – računica je jednostavna
Kalorija je merna jedinica za energetsku vrednost hrane. Različite komponente hrane nam daju različite količine energije, tako iz 1 grama proteina dobijamo 4 kcal, 1 grama ugljenihhidrata 4 kcal, a iz 1 grama masti 9 kcal. Npr. 100 g jabuka sadrži 52 kcal, dok 100 g napolitanki sadrži 550 kcal.

Dijeta ‘negativnim’ kalorijama temelji se na teoriji da postoje namirnice za čiju se probavu i razgradnju potroši više energije nego što one sadrže. To znači ako pojedemo komad torte od 350 kalorija, organizam će utrošiti 100 kalorija za razgradnju tog komada torte, a u telu se čuva preostalih 250 kalorija.

7. Dijeta po krvnim grupama – otkrijte savršenu hranu za sebe
Oni s krvnom grupom A, prirodnije su prilagođeni vegetarijanskoj ishrani i namirnicama koje su sveže, čiste i organske. Za tip B najveći faktori u povećanju telesne težine su kukuruz, pšenica, heljda, leća, paradajz, i kikiriki. Još jedna vrlo uobičajena hrana koju bi tipovi B trebali da izbegavaju je piletina.

Krvna grupa AB treba da izbegava kofein i alkohol, posebno u stresnim situacijama. Preporuka je da se fokusiraju na hranu kao što su tofu, plodovi mora, mlečni proizvodi i zeleno povrće.

Primer dnevnog jelovnika za krvnu grupu 0:

Doručak: kriška prepečenog hleba s prirodnim džemom bez šećera

Ručak: pirjana jagnjetina sa šparogama – 15 dkg jagnjetine, šparoge, beli luk, 1 kašika maslaca, salata od spanaća s limunovim sokom i maslinovim uljem

Večera: pečena riba, prethodno marinirana u maslinovom ulju, limunu, soli i biberu

8. Za vitkost i lepu boju kože nakon sunčanja
Ova dijeta odlična je za brzinski gubitak manjeg broja kilograma i lepu bronzanu boju kože nakon sunčanja.

Sastojci:
·        1 zrela dinja srednje veličine bez kore i koščica, usitnjena na kocke
·        limunov sok
·        prstohvat soli
·        prstohvat sveže mlevenog bibera
·        ¼ kašičice rendanog muškatnog oraščića
·        mala vezica seckanog selena
·        2 parčeta belog luka
·        manja šoljica soka od jabuke
·        2 supene kašike pahuljica od zobi (nije potrebno kuvati)

Postupak:
U blender stavite sve sastojke osim zobenih pahuljica i usitnite. Dobićete supu kojom potom prelijete zobene pahuljice. Ovakav obrok pojedite tri puta nedeljno za ručak ili večeru.

9. Hibernacijska dijeta – gubite kilograme dok spavate
Pre spavanja se uzima kašičica do dve meda koji se otopi u mlakoj vodi ili se pojede direktno iz teglice. Konzumacija meda pre spavanja pozitivno deluje na rad jetre. Glukoza iz meda daje joj energiju i tako se podstiče metabolizam masti tokom spavanja.

Začetnik ovakve ideje gubitka viška kilograma je Majk Mekajns, britanski nutricionista i farmaceut koji tvrdi da ova tzv. hibernacijska dijeta, odlično deluje na bolji san, ali i na gubitak viška kilograma tokom sna.
pressserbia.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!