5 životnih lekcija koje smo naučili od Phoebe Buffay


Možete je zvati Phoebe Buffay ili, ako vam je draže, Regina Phalange, u svakom slučaju glumica Lisa Kudrow u seriji "Prijatelji" utjelovila je najluckastiji i najotkačeniji, ali i jedan od najduhovitijih TV likova općenito. Na dan kada Lisa slavi 57. rođendan prisjetili smo se vrijednih životnih lekcija koje nas je neponovljiva Phoebe naučila.

 

1. Iskrenost je najbolji izbor

Vjerojatno nema niti jedne epizode "Prijatelja" u kojoj Phoebe nije bila sto posto iskrena i rekla točno ono što joj je bilo na umu. Bilo da se radilo o njezinoj želji da ne napravi nešto ili o njezinim sumnjama u Chandlerovu seksualnost, Phoebe je uvijek izražavala svoje mišljenje i nikada se nije sramila reći istinu. Brutalna iskrenost njezina je jaka točka.

 

To možda nije uvijek išlo u njezinu korist, ali Phoebe nikada nije skrivala svoje osjećaje, pričala okolo laži ili zaobilazila temu o kojoj se trebalo raspraviti, bez obzira na to koliko tema bila nelagodna. Istina ponekad može boljeti, ali iz života Phoebe Buffay jasno je da je iskrenost uvijek najbolji izbor – bez obzira na to svidjelo se to ljudima ili ne, gotovo uvijek će to cijeniti. Biti iskren prema svim važnim ljudima u našem životu ne samo da nas čini divnim prijateljem nego će i naš život učiniti lakšim i manje kompliciranim, a to je nešto na što bi vjerojatno svatko pristao.

 

2. Uvijek budi svoja

Jedan od Phoebinih alter ega bila je i princeza Consuela Banana-Hammock, koja se nikada nije bojala biti ono što jest. Princeza Consuela nije osjećala potrebu da se prilagodi društvenim normama – i to je sjajno. Nije marila za to što drugi misle o njezinoj garderobi, pjesmama ili stavovima. Nije se bojala govoriti o svojim uvjerenjima, bez obzira na to koliko neortodoksna ona bila, i nikada nije dopustila da je tuđi poprijeki pogledi pogode.

 

Princezi Consueli bilo je važno jedino to da uvijek bude iskrena prema sebi. To je možda teško postići naročito u razdoblju života kada još otkrivamo i upoznajemo same sebe, ali važno je pokušati. Phoebina hrabrost da uvijek bude svoja ide ruku pod ruku sa sljedećom vrlo važnom lekcijom koju smo naučili od nje.

 

3. Samopouzdanje je sve

Ne samo da se Phoebe nije bojala biti svoja već se i ponosila time – na dobar način. Jedna od najvažnijih mudrosti koje je Phoebe podijelila s ostatkom glumačke ekipe, i svijetom, jest ta da je najvažnije voljeti sebe od glave do pete. Bilo da se radilo o tome koliko je svjesna vlastitog seksepila, ili sigurnosti u to da još nije do kraja posložila vlastiti život, Phoebe je svima dala do znanja da je zaista u redu osjećati se ugodno u vlastitoj koži i u trenutku života u kojem jeste, bez obzira na to kakav on bio.

 

 

Phoebe se nikada nije zamarala s time što joj se događalo ili nije događalo u životu. Nikada nije paničarila zbog razvoja situacije. Jednostavno se prepustila vjerujući da će na kraju sve uspjeti riješiti.

 

 

4. Budi ponosna na svoju prošlost

Phoebino odrastanje nije bilo lako. Nakon što je njezina biološka majka nju i njezinu sestru blizanku dala najboljoj prijateljici, njezin biološki otac sve ih je napustio. Kad je imala 13 godina, njezina pomajka počinila je samoubojstvo, a očuh završio u zatvoru, ostavivši tako Phoebe da se brine sama za sebe na nemilosrdnim ulicama New Yorka. Gledatelji serije "Prijatelji" znaju to jer je Phoebe uvijek otvoreno govorila o svojoj prošlosti. Nije se sramila priznati da je bila beskućnica i govoriti o tome kakve je sve grozne stvari trebala raditi i izdržati samo kako bi preživjela.

 

Nije imala sretno odrastanje kao drugi, ali to je nimalo nije pokolebalo. Težak život s kojim se morala suočiti nije ju spriječio da postigne nešto u životu. Ta osobina vrijedna divljenja pokazuje da nema apsolutno ništa loše u tome da se ponosimo svojim porijeklom, bez obzira na to jesmo li odrasli u raskošnoj kući ili smo jedva imali krov nad glavom. Naša prošlost uvijek će biti dio nas i imat će ulogu u tome tko ćemo postati.

 

5. Voli osobu s kojom jesi (u tom trenutku)

Tijekom deset sezona serije "Prijatelji" Phoebe Buffay imala je ukupno 16 partnera. Iako je njezina 16. veza, a na kraju i brak s Mikeom, doživjela sretan kraj na samom kraju desete sezone, Phoebe se nikad nije brinula zbog vlastitog ljubavnog života. Dok je opušteno hodala s prethodnih 15 muškaraca, Phoebe nikada nije bila previše okupirana time je li netko (ili svatko) od njih "onaj pravi", za razliku od njezinih prijatelja u seriji. Phoebe je bila savršeno sretno jednostavno uživajući u romantičnim, zabavnim avanturama koje je doživjela u svakoj svojoj ljubavnoj vezi. Važna lekcija koju ovdje možemo naučiti jest ta da bi romantične veze trebale biti zabavne. Ne bi bi trebale biti mučne i stresne.

 

Kada bi svatko barem malo bio poput Phoebe Buffay, veze bi mogle biti puno opuštenije i puno zabavnije. Umjesto da trošimo toliko vremena pokušavajući shvatiti tko je prava osoba za nas, jednostavno volite osobu s kojom jeste u tom trenutku i uživajte u vremenu koje provodite s njom. Iz svake veze možemo nešto dobiti, uzeti ili naučiti – dobro ili loše. Stvari će se riješiti onda kada trebaju.

zadovoljna.dnevnik.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!