SPF mora postati dio vaše svakodnevne rutine, a evo i zbog čega


sunčanje-zaštita-kože-spf-uva-uvb
SPF (Sun Protection Factor) mjera je zaštite od UV zraka, odnosno ultraljubičastog zračenja. Iako ste već nebrojeno puta čuli da treba svakodnevno da nanosite zaštitni faktor u vidu kreme ili drugog preparata, da li se zaista pridržavate ovog savjeta? Znate li da čak i kada je oblačno, UV zraci imaju toliku snagu da mogu da izazovu trajnija oštećenja kože?

SPF mjeri koliko je ultraljubičastog zračenja – kratkih, nevidljivih sunčevih valova, potrebno da bi pocrvenila koža namazana sredstvom sa SPF-om i nezaštićena koža. Tako na primjer, ako ćete bez zaštite dobiti opekotine za 10 minuta, SPF 30 će vam teoretski omogućiti da bezbrižno ostanete na suncu 300 minuta.

Međutim, SPF nije jedina stvar o kojoj treba brinuti kod izlaganja suncu. Svaka krema za sunčanje, sprej ili ulje mora sadržavati broj SPF koji indicira nivo zaštite od UVB zraka te da li je učinkovito protiv UVA zračenja sunca.

Šta su UVA, a šta UVB zrake i kada nam SPF pomaže?
SPF mjeri samo sposobnost blokranja ultraljubičastih zraka UVB. Međutim,

UVA zrake od kojih dobijemo tako lijepu boju, su takođe opasne. Manje su intenzivne ali češće i dublje prodiru u kožu.  UVA su 95% zraka koje, bez obzira na vrijeme, dopiru do naše kože. Čitave godine, dolaze i kroz oblake, staklo i odjeću te prodiru u epidermu. Uzrokuju fotostarenje, netoleranciju na sunce, poremećaje pigmentacije te razvoj karcinoma kože. Fotostarenje je se očituje kroz nastanak dubokih bora, tamnih mrlja, smanjenje elastičnosti kože te nastankom pjegica i grubljom, suhom kožom. 
UVB zrake čine oko 5% zračenja, ne prodiru kroz oblake i staklo. Uzrokuju opekline, alergijske reakcije te karcinom kože. Od tih zraka se tijelo štiti tako da dobijemo bronzanu boju. Pri izlaganju suncu u koži se stvara više melanina koji je zaslužan za dobijanje tamnije boje. Razlog je zaštita kože od sunca i sprečavanje prodora štetnih UV zraka. Zato je tamnija koža otpornija na sunce od svijetle. Pretjerano izlaganje UV zrakama u solarijima ima isti efekat starenja kože.

U nastavku teksta, izdvojili smo vam dodatnih 5 razloga zbog kojih bi SPF trebao postati dio svakodnevne njege.

1. SPF smanjuje rizik od nastanka raka kože
Broj oboljelih od raka kože neprestano se povećava, a istraživanja su pokazala da sredstva sa zaštitnim faktorom imaju veliku ulogu u zaustavljanju razvoja ove bolesti.

2. Kreme za sunčanje sprečavaju neujednačenu boju kože
Prolongirana izloženost UV zracima nanosi štetu ćelijama koje stvaraju pigment, što rezultira višak i neujednačenu pigmentaciju – u vidu tamnih pjega, staračkih pjega ili mrlja.

3. Kreme za sunčanje usporavaju starenje kože
Šteta koju nanose UV zraci čini između 80% i 90% vidljivih znakova starenja – uključujući bore i opuštenost kože.

4. SPF sprečava nastanak opasnih opekotina
Ako ste ikada imali opekotine od sunca, onda vam je jasno koliko neprijatne i bolne mogu da budu. Aktivni sastojci iz krema za sunčanje formiraju barijeru koja odbija, rasipa ili apsorbuje štetne UV zrake i na taj način štite kožu. 
5. SPF možete pronaći u različitim oblicima, ne samo kremama
Ukoliko vam zamisao da svakodnevno nanosite kremastu strukturu na lice pada teško, ne brinite, proizvode za zaštitu od sunca danas možete da pronađete u vidu spreja, losiona, pa sve do stika i gela.

Ono što je zanimljivo napomenuti jeste to da i određena šminka u sebi sadrži SPF.
zdravija.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...