Donosimo nekoliko savjeta kako se ponovno navići na rad van doma


RAD-KANCELARIJA-RADNO_VRIJEME-SOCIJALNI_KONTAKTI
Povratak u kancelariju nakon rada u kući može biti prilično izazovan. Potrebno je neko vrijeme kako biste ponovo ušli u formu i navikli se na prijašnji način rada. Donosimo nekoliko savjeta kako taj prijelaz učiniti što bezbolnije i jednostavnije

Vraćanje uredskom načinu rada nakon što ste imali fleksibilno radno vrijeme kod kuće, gdje ste po cijeli dan mogli nositi trenerke i kućnu odjeću, posao i druženje s radnim kolegama u kancelariji može predstavljati veliku tranziciju. Neke će promjene biti više nego očite, nećete moći vježbati u 11 sati, slušati muziku radeći ili skoknuti po grickalice kada osjetite želju za njima i praviti pauze kada vama to odgovara. Evo kako s lakoćom ponovo uskočiti u svijet kancelarija, aparata za kafu i radnog vremena od 9 do 17.

Organizujte privatne obaveze prije povratka na posao

Kako više nećete biti stalno u kući dok radite, dogovorite se o kućanskim obavezama sa ostalim ukućanima navrijeme. Isplanirajte spremanje obroka, nabavku ili čuvanje djece, ako ih imate.

Ponovo uspostavite jutarnju rutinu

Možda ste zaboravili koliko vam vremena treba ujutro kako biste sve obavili i spremili se za posao. Odlazak na posao zahtijeva buđenje u isto vrijeme i potrebno vrijeme za obavljanje jutarnje rutine prije polaska na posao. Zato ustanite dovoljno rano kako biste sve obavili i ne kasnili s polaskom. Takođe se navrijeme raspitajte o prevozu na posao, ako idete javnim prevozom, provjerite u koliko sati ga imate, ili ako idete pješke ili autom, razmislite koliko vam treba vremena do posla.

Ograničite nove distrakcije

Kancelarije su često glasnije i haotičnije od vlastitog doma u kojem ste imali veću kontrolu nad svojom okolinom. Zatvarajte vrata kancelarije ako ih imate, ili nabavite slušalice za uklanjanje buke kako biste blokirali sve zvukove koji vas ometaju.

Pokušajte kancelariju učiniti što sličniju vašem domu

Kako biste olakšali prijelaz rada iz udobnog doma u kancelariju, učinite je ugodnijom i pristupačnijom. Donesite biljčicu u ured, stavite fotografije dragih osoba na radni sto ili nabavite mini frižider kako biste u njega mogli pohraniti zdrave grickalice koje ste jeli dok ste radili kod kuće.

Opremite radni sto potrebnim materijalom za rad

Dok ste kod kuće imali sve na dohvat ruke i mogli ste napraviti pauzu kako biste nabavili što vam treba za rad, to u kancelariji nećete moći. Navrijeme nabavite i ponesite sve sa sobom na posao, kako biste imali sve neophodno za rad.

Ponovo se socijalizujte

Čak i ako ste totalni ekstrovert, ako ste navikli raditi kući sami, socijalno okruženje u firmi i kancelariji može zahtijevati ponovno prilagođavanje. Prilikom izlaska iz kuće, razgovarajte sa ljudima iz komšiluka ili započnite kratke razgovore sa ljudima iz javnog prevoza. Tako ćete se polako vraćati u socijalno stanje uma.

Budite timski igrač

Može biti teško prebaciti se na timski rad kada ste navikli raditi samostalno. Od samog povratka u kancelariju trebali biste se potruditi povezati sa radnim kolegama i potrebne radne zadatke raditi uspješno u timu.

Povratak gledajte s pozitivne strane

Možda vam je bilo lijepo raditi od kuće, ali i kancelarijski posao ima svoje prednosti. Ponovo ćete biti okruženi radnim kolegama i biti u socijalnom kontaktu. Lakše ćete dobiti potrebnu pomoć od stručnih ljudi ako vam ona zatreba i oprema za rad je vjerovatno više odgovarajuća od one koju ste imali kod kuće.

Isplanirajte aktivnosti koje će vam olakšati prve dane na poslu

Prve dane u kancelariji olakšajte na način da si isplanirate aktivnost u danu koja će vas oraspoložiti. Možete otići na jutarnju kafu prije posla ili na piće nakon radnog vremena. Možete se počastiti sitnicom koja će vas usrećiti, nije važno šta, bitno je da uzmete vrijeme za sebe.
soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...