Boje i kako ih primjenjivati? Plava za jasno izražavanje, crvena protiv umora...


Kromoterapija ili terapija bojama je holistička metoda liječenja. Koristi frekvencije koje stvaraju različite boje kako bi vratila tijelo u ravnotežu. Liječenje bojama se koristilo još u starom Egiptu, Grčkoj, Kini, Perziji, Indiji. U egipatskim hramovima, arheolozi su pronašli otvore kroz koje se sunčeva svjetlost prelamala u bojama spektra i koristila u liječenju.

Drevni narodi za liječenje su koristili i obojeno kamenje, minerale i kristale. Boja je energija koja je vidljiva. U klasičnoj indijskoj filozofiji sedam duginih boja povezano je sa sedam čakri, odnosno sa sedam centara energije u tijelu. Ako je neka od čakri blokirana tada nestaje njen sjaj i postaje mutna i tamna. Često nesvjesno nosimo odjeću boje koja nam nedostaje u našem energetskom polju. Najveću grešku čine oni koji kad su u lošem raspoloženju nose odjeću crnih, sivih i drugih tamnih tonova. Crna predstavlja tamu i može poticati negativne emocije, poput straha i depresije. Tamne boje, ako se nose duži period, oslabljuju životnu energiju.

Boja hrane kao terapija
Preporučljivo je uzimati hranu raznolikih boja jer je ona moćno sredstvo koje može stvorili sklad i ravnotežu u našem tijelu.

Kod umora i iscrpljenosti obično nedostaje crvene boje. Ona potiče kreativnost, jača volju i samopouzdanje, otklanja bezvoljnost i depresiju. Potrebno je jesti rajčicu, ciklu, trešnje, jagode, maline, crveni ribiz, lubenice, crvene naranče, rotkvice.
Narančasta je boja mudrosti koja potiče razumijevanje i toleranciju, popravlja koncentraciju, otklanja emocionalne blokade. Terapija narančastom bojom pomaže kod svih problema s reproduktivnim organima, poput neplodnosti, menstrualnih problema, problema s mjehurom. Tu pomaže hrana narančaste boje: mrkva, naranča, marelica, mandarina, bundeva.
Žuta boja simbolizira sunce, toplinu i potiče optimizam. Pomaže kod bolesti želuca i jetre, otklanja tjeskobu, strah i osjećaj manje vrijednosti. Potrebno je jesti dinju, kukuruz, krušku, limun, grejp i ananas.
Zelena je boja prirode i unutarnje ravnoteže. Pomaže kod bolesti srca i pluća. Jedi papriku, grašak, salatu, kivi, krastavce, poriluk, šparoge, tikvice.
Plava boja je vezana s izražavanjem i voljom. Pomaže kod strahova, psihoze i uznemirenosti, a na tjelesnoj razini vezana je za sve bolesti glave, uključujući grlo, zube, štitnjaču, vratnu kralježnicu. Ako imaš neke od tih problema potrebno je uzimati hranu plave boje poput ribiza, borovnice, plavog i crnog grožđa, šljive.
Ljubičasta je vezana s intuicijom i duhovnim spoznajama. Pomaže kod nedostatka samopouzdanja, depresije i migrena. Jedi patlidžan, ljubičasti kupus, borovnice, kupine.
Bijela boja će nam poslužiti za pročišćavanje tijela i uma, osobito u stanju šoka. Potrebno je uzimati mlijeko, mliječne proizvode, cvjetaču, repu, celer, krušku, bananu, luk i češnjak.

Koje boje birati prilikom uređenja stana
Veliku pažnju treba pokloniti pravilnom odabiru boja zidova jer one mogu djelovati iscjeljujuće ili nam mogu narušavati zdravlje i odnose s osobama s kojima živimo.

U hodniku obično nedostaje svijetla pa se preporučuju sve nijanse žute, bijele i krem boje.
Za kuhinju je prikladna bijela, svijetlozelena i plava boja, dok crvena previše otvara apetit, potiče metabolizam, a i djeluje na ljudsku agresiju. Stoga je nije dobro koristiti u kuhinji.
Blagovaonica bi trebala biti toplijih svjetlijih nijansi, poput boje marelice jer umjereno djeluje na apetit.
Za uređenje dnevnog boravka pogodne su razne tople varijante žute i intenzivne narančaste jer potiču komunikaciju i otvorenost prema drugim osobama.
Svjetliji tonovi plave preporučuju se za uređenje spavaće sobe. Jednako smirujuće djeluju boja lavande i masline. Jarko crvenu treba izbjegavati jer može remetiti san.
Zelena djeluje opuštajuće pa je prikladna za radnu sobu ili radni kutak u stanu gdje obično čitamo.
Za kupaonicu se preporučuje opuštajuća plava i umirujuća zelena.
Ljubičasta djeluje umirujuće na nervni sistem pa se obično koristi u prostorijama za meditaciju.

Terapija vizualizacijom
Svjesna upotreba boja može nam pomoći da postignemo sklad duha i tijela. Kako bismo to ostvarili možemo se poslužiti metodom vizualizacije koja se sastoji u tome da se na oboljeli dio tijela vizualizira kako ulazi snop svjetla određene boje. Obično se koristi boja one čakre koja je blokirana, odnosno koja pokriva poremećeni organ. Važno je obojiti svoj svijet bojama koje nam nedostaju, a stimuliraju nas.
miss7zdrava.24sata.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO