6 najčešćih fitness grešaka koje žene prave!


training-workout-fitness-helthy_body-body_transformation-transformation-workout_at_home-training_for_women
Na Wellnessmama blogu pronašli smo upozorenja uspešnog nutricioniste, blogera, konsultanata i onlajn trenera Terry Shanahana koji ukazuje na najčešće greške koje žene prave za vreme vežbanja.

1. Previše kardio vežbi
Ako ste se tokom vašeg posvećenog vežbanja doživeli frustracije jer vam je dosta višečasovih kardio vežbi ili zato što mislite da je trud uzaludan, znajte da niste jedini. Upravo iz tog razloga Terry je sastavio šest najčešćih grešaka koje žene rade tokom svojih fitnes rutina.

Zaboravite na sate provedene na traci za trčanje. Povećajte intenzitet vežbanja, ali smanjite njihovo vremensko trajanje. Probajte nešto novo i zabavnije kao što je kik boks, sprintovi ili neki novi sport koji do sad nešto niste probali.

Radom vežbi jačeg intenziteta, kraćih vremenskih interavala poboljšavate rad hormona i telesnu sposobnost za sagorevanje masnih naslaga i izgradnju mišićne mase.

2. Ne plašite se dizanja tegova
Mnoge žene izbegavaju dizanje tegova jer se plaše da će dobiti previše mišićne mase i izgubiti svoju ženstvenu figuru. Verujte nam to su samo predrasude kojih ne treba da se držite i odbacite ih u samom startu.

Treninzi koji jačaju snagu su od velike koristi za zdravlje kostiju i vaše opšte zdravlje.

Jačanje mišića će vam poboljšati telesnu kompoziciju i sagoriće masne naslage brže nego kardio vežbe.

3. Posvećivanje previše pažnje vežbama za trbušne mišiće
Svaka žena želi trbušne mišiće kao super model, ali treba da imate na umu da se trbušnjaci prvenstveno grade u kuhinji, zdravom ishranom, ne sumanutim brojem trbušnjaka.

Kako budete radili vežbe jačanja potrebno je da uključite raznovrsne vežbe koje aktiviraju trbušne mišće, ali imajte na umu da to sve neće doneti rezultate ukoliko ne promenite ishranu.

4. Više nije bolje
Posvećenost vežbanju i znojenje u teretani je veoma važno, ali isto tako važno je da slušate svoje telo i razvijete prikladan raspored vežbanja. Ako jedete previše, a kasnije se kažnjavate satima provedenim u tertani rezultati sigurno neće biti zadovoljavajući.

Manjak sna, a višak vežbe biće apsolutno kontraproduktivno jer će vaše telo doći u slabo hormonalno stanje i bićete mentalno iscrpljeni.

5. Ne preterujte sa ugljikohidratime pre vežbanja
Postoji mnogo razmimoilaženja u mišljenjima kad su u pitanju ugljikohidrati, ali većina stručnjaka se slaže da manji ili slab unos ugljikohidrata donose efektnije rezultate vežbanja.

Morate shvatiti da se atletski treninzi za kondiciju uveliko razlikuju od treninga pomoću kojih se pokušava smršati. Ako je vaš primarni cilj da učvrstite telo i povećate kondiciju treba da prestanete jesti ugljikohidrate pre treninga. Pokušajte vežbati ujutro na prazan želudac ili pojedite nešto što sadrži proteine i zdrave masti.

6. Prevelika očekivanja
Nikako ne smete biti previše strogi prema sebi i morate znati da se vaše telo neće promeniti preko noći i morate imati strpljenja.

Za sve promene u životu, uključujući i vaš telesni izgled potreban je trud, vreme i plan koga treba da se pridržavate. Na samom početku treba da se zaboravite na opsednutost vagom i ogledalima i umesto toga pratite kako se osećate, kako vam stoji odeća i kako vežbanje utiče na kvalitet života.

Postavite sebi realno vreme za postizanje krajnjeg cilja. Nemojte se vagati pre nego ste se pridržavali plana najmanje šest nedelja.

Imajte na umu da su dobar san, zdrava ishrana i stres od jednake ako ne i veće važnosti od vremena provedenog u teretani ako želite vaše telo dovesti u red.
pressserbia.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!