3 preljeva koja će svaku salatu pretvoriti u sasvim novo jelo


salad-salad_calories-salad_ideas-eat-tomato-vegetables-lunch-dinner-breakfast
Dobro se katkad odmaknuti od klasike, ulja i octa kojima najčešće začinjavamo salate. Čak i ako radimo varirijacije s vrstama ulja: maslinovo, bučino, sezamovo... nije to baš neki maštoviti dressing. Možda se ni ne čini tako važno, ali ovim jednostavnim trikom, upotrebom dobrog dressinga odnosno preljeva možemo sasvim promijeniti okus salate i pretvoriti je u neko drugo jelo. Katkad i glavno jelo. Kako dolazi a) vrijeme roštiljanja kad su ovakvi prilozi dobrodošli i b) vrijeme kad ćemo se češće okretati salatama kao glavnom obroku, donosimo tri recepta za maštovite salatne preljeve. Jedan je savršen za salate s mesom, drugi za salate s tijestom, a treći s povrtnima. Isprobaj ih sve!

Preljev od meda i senfa
 Ovaj preljev sjajno ide sa salatama od piletine, odnosno bijelog pilećeg mesa, a upotreblajvati se može i kao dressing za salati i kao marinada u kojoj držiš piletinu prije pečenja.

Prijedlog: upotrijebi ga za salatu od pilećih prsa, želene salate, cherry rajčica, luka, na kockice narezane slanine i avokada.

Sastojci:
·        1/3 šalice meda
·        3 žlice senfa s cijelim sjemenkama gorušice
·        2 žlice blagod Dijonskog senfa
·        2 žlice maslinovog ulja
·        1-2 žlice jabučnog octa
·        1 žličica sitno sjeckanog češnjaka
·        sol    

Preljev od sezama i đumbira
 Ovaj dresing će svakoj salati dati egzotični, pomalo orijentalni okus i krasno se sljubljuje sa salatama od rezanaca ili druge tjestenine. Predlažemo da ga isprobaš sa salatom napravljenom od kuhanih rezanaca, na trakice narezanog kupusa, mladog luka, mrkve narezane na tanke štapiće, kuhanim zrnima boba i nasjeckanim bademima. Prelij dresingom i neka se hladi dva tri sata prije jela. Na kraju posipaj zrncima sezama. 

Sastojci:
·        1/2 šalice ulja
·        1/4 šalice rižinog octa
·        3 žlice soja umaka
·        1 žlice smeđeg šećera
·        2 žličice sitno nasjeckanog češnjaka
·        1 žličica naribanog đumbira
·        1 žličica sezamovog ulja  

Preljev od plavog sira
 Ovaj je preljev tako izražajnog okusa, da u salati ne treba drugih jakih okusa. Njime se može preliti salata od više vrsta povrća i bit će jednako dobra kao i ona koju si doradila prženom slaninom. Naš je prijedlog da spojiš zelenu salatu, rajčice, nasjeckani vlasac, prepržene kockice slanine te kockice preprženog kruha i sve preliješ s ovim dresingom od plavog sira. 

Sastojci:
·        10ogr plavog sira (gorgonzola, na primjer)
·        4 žlice malomasnog kiselog vrhnja
·        3 žlice majoneze 
·        4 žlice mlaćenice (buttermilk) Vinski ocat
·        2 žličice umaka Worcestershire 
·        1 režanj zgnječenog češnjaka nasjeckani vlasac papar,
·        sol
miss7.24sata.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!