11 stvari koje trebate raditi navečer za uspjeh svakoga dana


NAVIKE-OPUŠTANJE-RUTINA-STRES-USPJEH-VEČER-VRIJEME
„Nikada nećete promijeniti svoj život dok ne promijenite nešto što radite svakodnevno. Tajna do uspjeha je pronaći dnevnu rutinu“ John C. Maxwell

Koje su vaše omiljene stvari koje radite navečer? Da li vas hrane i njeguju? Ili možda predodređuju za uspjeh? Znamo, svi volimo večernje maratonsko gledanje serija i filmova, i vrijeme tokom kojeg ćemo se opustiti. Večernja rutina možda nekada može biti teška, ali isto tako i nekoliko namjenskih rutina može napraviti veliku razliku koja će utjecati na ostatak naših života. Stoga, pročitajte koje to pametne stvari možete raditi navečer.

Zašto su večeri bitne?
Želite li osjećati uspjeh svakog dana? Balans? Ili barem manje umora. Evo šta se može desiti. Večernja rutina je jednako važna kao i jutarnja. Stvari koje uradimo navečer mogu napraviti veliku razliku, bez obzira da li ćemo se pobrinut o zdravlju, dovoljno naspavati, razvijati se u nekom aspketu ili kontrolirati stres. To je naša posljednja šansa da imamo utjecaj na cijeli dan, kao i najbolja prilika da osvojimo dan koji slijedi. Stoga, koristite vrijeme mudro.

Postoje dva aspekta za učinkovitu večernju rutinu. Prvo…

Predodredite sami sebe za dnevni uspjeh

Isplanirajte uspjeh – Nema uspjeha bez jasnog plana. Koji su vaši prioriteti za sutra? Šta zaista želite postići a što će vas pomaknuti unaprijed na putu prema ciljevima. Planer produktivnosti je jedna od stvari koje će vam mnogo pomoći.

Pospremite – Uvijek ćete se osjećati bolje kada vaš životni prostor nije u haosu prije nego legnete spavati. Sigurno dan ne želite početi tonom prljavog suđa i stvarima razbacanim po stanu. Postavite tajmer i uradite brzo pospremanje 5 – 10 minuta navečer. Neće biti savršeno, ali će biti bolje, a vi ćete se bolje odmoriti.

Pripremite se za sutra – šta možete uraditi unaprijed za sutra? Obično spremiti djeci stvari, no i sebi. Sve što možete uraditi danas ne ostavljajte za sutra, a zbog toga ćete imati mirnija jutra i više vremena.

Pripremite se – Ovaj korak predodređuje vas za uspjeh. Razmislite o sljedećem:

Da li želite vježbati sutra? Pripremite odjeću za vježbanje.
Da li morate raditi na nečem važnom sutra? Napunite bateriju od laptopa i smjestite ga na pravo mjesto.
Jeste li obećali sebi da ćete pojesti salatu? Uradite to.
Da li je pisanje dnevnika vaš cilj? Pobrinite se da su dnevnik i olovka na noćnom stoliću gdje ih možete vidjeti kada se probudite

Ovaj korak otklanja pometnju, tako da su zdravije navike jednostavnije sljedećeg dana. Uzmite si trenutak i ramislite o jednoj ili dvije navike koje želite poboljšati. Osvrnite se na to šta možete uraditi za sljedeći dan kako bi se dešavale dobre stvari.

Opuštanje

Drugo, učinkovita večernja rutina pomoći će nam da se opustimo pred spavanje.

Istegnite tijelo – Uradite jednostavno istezanje ili yogu prije spavanja. Poboljšat ćete fleksibilnost tijela, opustiti tijelo od napetosti koju je stvorio rad. Uz to, pokrenut ćete i cirkulaciju za bolji san.

Pročitajte knjigu – Čitajte nešto u čemu uživate, što vas inspiriše i pomaže vam da se razvijate. Počnite sa nekoliko minuta, pa produžavajte postepeno. Odličan, ako ne i najbolji način da odmorite oči od ekrana prije spavanja.

Pisanje dnevnika – Pisanje dnevnika ima dvije svrhe. Prva je, ako imate problema da zaspete navečer, um možete opustiti tako što ćete zapisati sve o čemu razmišljate na papir. Drugo, kako biste se istinski razvijali, morate napraviti pauzu i osvrnuti se. Ne možete ništa naučiti iz uspjeha i padova ako o njima ne razmislite. Evo i nekoliko odličnih pitanja za dnevnik:

Šta se danas dobro desilo? U čemu sam bila uspješna?
Šta moram poboljšati? Kako ću to uraditi?
Na čemu sam danas zahvalna?
Šta želim raditi sutra, sljedeće sedmice/ mjeseca / godine?
Kako izgleda moje idealno jutro/večer?
Gdje se vidim za pola godine?
Na šta sam najviše ponosna danas?
Šta ili ko me danas inspirisao?

Ugasite elektroniku – Svi to znamo, ali malo nas to radi, a vrlo je važno. Svi želimo provjeriti telefone prije spavanja. No, završimo provodeći 45 minuta listajući društvene mreže i pitamo se kad je prošlo vrijeme. Ne samo da plavo svjetlo utječe na naša tijela, već previše informacija radi upravo suprotno od opuštanja.

Meditirajte/razmišljajte/molite se – Istinska tišina. Toliko je malo oko nas. Ovo je vrijeme da se osvrnemo i opustimo. Možete to raditi u krevetu, specijalnoj stolici ili čak i tokom opuštajuće kupke. Ne možemo ništa naučiti ako nikada nismo pauzirali i odvojili vrijeme za to, stoga se pobrinite da barem jedan djelić vašeg dana budete sami sa svojim mislima.

Briga o sebi – odlična večernja rutina sadržava i brigu o samom sebi. To može biti njega kože, šolja omiljenog čaja, maska za lice ili bilo šta drugo što će otopiti sav stres.

Veze i odnosi- I posljednje, ali ne manje važno. Večer može biti savršeno vrijeme za posebne trenutke sa voljenim osobama. Bilo da je u pitanju dodatno vrijeme sa djecom, ili poljupci i maženje tokom gledanja omiljene serije sa partnerom. Namjenski kvalitetno provedeno vrijeme je obavezno kada su nam dani zauzeti i ispunjeni obavezama.

Počnite polako

Počnite sa samo jednom navikom i vidite da li se uklapa u vašu večernju rutinu. Kada savladate jednu, dodajte još jednu. Prije nego budete i svjesni, imat ćete rutinu zbog koje ćete biti produktivniji, uspješni i vodit ćete balansiran život.
soeursmagazine.com/

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...