Znate li da šećer produžava trajnost sira, rashlađuje opečeni jezik... Možete ga koristiti i u ovih 12 situacija!


šećer-kućanstvo-trikovi-mrlje
Kada razmišljamo o upotrebi šećera u kućanstvu najčešće ga vežemo uz kuhinju i pripremu slastica. No, postoji još mnogo neobičnih primjena šećera koje nam mogu biti od velike koristi. Mi smo za tebe ovoga puta izdvojili njih 12, a otkrili smo tako da će nam šećer dobro doći u njezi tijela, održavanju čistoće doma i borbi s napornim insektima. Ipak, priznajemo kako nas je posebno oduševio trik koji otkriva kako umanjiti neugodan osjećaj peckanja kada slučajno opečemo jezik pretoplom kavom.

1. Produžuje trajnost cvijeća
Ako želiš da cvijeće u vazi što duže djeluje svježe onda se trebaš poslužiti ovim vrlo jednostavnim trikom i u nju dodati tri žličice šećera i dvije žličice octa. Šećer će nahraniti stabljike, dok će ocat spriječiti stvaranje bakterija.

2. Uklanja mrlje od trave
Kako bi uklonila dosadne mrlja od trave na odjeći promiješaj toplu vodu sa šećerom. Potom smjesu nanesi na mrlju i dobro utrljaj te ostavi da odstoji sat vremena. Nakon toga operi odjeću na uobičajen način.



3. Čisti mlinac za kavu ili začine
Kao bi pročistila mlinac u njega dodaj pola šalice šećera te ga ostavi da radi nekoliko minuta. Šećer će razgraditi i odstraniti sve zaostale masnoće koje su se nagomilale u uređaju. Nakon postupka istresi preostali šećer te dobro obriši mlinac.

4. Uklanja tragove ruža s čaše
Ako mrlja od ruža nije otišla ni nakon strojnog pranja u perilici, pokušaj je ukloniti uz pomoć šećera tako što ćeš ga utrljati na mjesto gdje je ostao trag i ostaviti neko vrijeme. Pripazi samo da čaša bude vlažna kako bi postupak uspio.

5. Produžuje svježinu kolača i peciva
Osim cvijeću, dodavanje šećera može produžiti trajnost pecivima i kolačima. Samo trebaš dodati par kocki šećera u posudu u koju si ih pohranila. Tako je jednostavno!

6. Za sir bez plijesni
Da se na tvom omiljenom siru ne bi razvila plijesan, položi kocku šećera uz njega u hermetički zatvorenu posudu.

7. Rashladi opečeni jezik
Koliko ti se samo puta desilo da u prvom gutljaju omiljenog toplog napitka slučajno opečeš jezik? Idući puta kada se to dogodi samo na njega stavi malo šećera kako bi ublažila opeklinu.



8.  Rastapa mast s ruku
Uz pomoć šećera i maslinovog ulja možeš vrlo lako s ruku ukloniti masne mrlje i odstraniti svu nakupljenu nečistoću. Također, šećer možeš iskoristiti i kao jedan od sastojaka pilinga za tijelo budući da on zbog svoje strukture uspješno uklanja nakupljene mrtve kože.

9. Uklanja neugodan miris s ruku
Pripremala si ribu i imaš osjećaj kao da ti se taj miris uvukao pod kožu? Ako je tako onda isprobaj ovaj trik i u šaku nasipaj malo šećera koji ćeš pomiješati s nekoliko kapi tekućeg sapuna. Potom sklopi ruke i dobro ih protrljaj te ih na kraju ovog procesa isperi.

10. Spas prije injekcije
Ako u obitelji imaš člana koji strahuje od cijepljenja, a posebice ako je on mlađe životne dobi,  neka prije odlaska na injekciju popije čašu tople vode sa šećerom. Tako će lakše podnijeti ubod.

11. Zamka za insekte
Uz pomoć šećera možeš pripremiti pravu zamku za muhe, ose i komarce. Napravi sirup od šećera i vode u omjeru dva naprama jedan tako što ćeš otopinu zagrijavati dok ne zavrije. Kada se ohladi, dobiveni sirup možeš izliti u staklenku i postaviti na prozorsku dasku. Ljepljiva smjesa će namamiti i zarobiti kukce.

A kombinacija šećer i praška za pecivo nije pogodna isključivo za kolače, već uz nju možeš stvoriti i prah koji uspješno tjera kukce i insekte. Stoga, dodaj dvije velike žlice šećera i praška za pecivo u posudu i promiješaj, a dobiveni prah potom rasprši tamo gdje se bube skupljaju.

12. Potpala vatre
Ako ste planirali roštilj u prirodi i zaboravili tekućinu za potpalu vatre dodajte malo šećera. Premda nije tako dobar potpaljivač kao i kupovna tekućina, ali poslužit će za prvu ruku.
miss7.24sata.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO