Terapeutska svojstava čudesne kadulje i kako ih koristiti


kadulja-ljekovito_bilje-lijek_iz_prirode
Već četiri tisuće godina kadulja je na glasu kao čudesna biljka koja liječi mnoge bolesti, a kod nekih je naroda i na glasu svetosti. Svoje latinsko ime Salvia dobila je po riječi salvare, što znači biti dobra zdravlja, izliječiti, iscijeliti, spasiti. Sveti Ivan Krstitelj je uz gospinu travu posvetio i kadulju što tim biljkama daje svetost i vječnu nepromjenjivost.

Grčki liječnik Dioskorid koristio ju je za liječenje mnogih bolesti poput krvarenja, groznice, mokraćnih kamenaca i neredovitih menstruacija. Bila je toliko popularna u pripravcima za žene da su je mnoge seoske travarke stavljale u svoje mješavine za reguliranje menstrualnog ciklusa i olakšanje porođaja. U antičko doba bila je jedna od najvažnijih biljaka u liječenju živčanih tegoba kod žena kao što su tjeskoba, panika i nesanica. Ona je prava ženska biljka, o čemu govori i poslovica: "Tamo gdje raste kadulja, gospodari žena". A i Hipokrat je rekao ;“Kome u vrtu raste kadulja, taj ne može umrijeti".

Duhovna vibracija kadulje je mudrost koja nastaje kao posljedica zrelosti i sposobnosti spajanja znanja i iskustva. Ona je posljedica kontinuiranog rada i upornosti, nastojanja i povjerenja, inteligencije i razumijevanja životnih zakonitosti. Pomaže nam u prepoznavanju životnih istina, u stvaranju balansa između osobnih interesa i interesa drugih ljudi. Ova duhovna vibracija pomaže u ostvarenju samorealizacije, razvijanju i širenju duhovnih vrlina.

S punim pravom nosi arhetip bake (mudre žene) čija je životna mudrost izražena kroz životnu snagu, prirodu i osjećajnost, a zrelost kroz strpljenje i povjerenje u život. Ono što je medvjedica u životinjskom svijetu to je kadulja u biljnom. Mudra, hrabra i snažna iscjeliteljica. Uči nas jednoj od osnovnih životnih lekcija, a to je poniznost izražena kroz najviši oblik samopoštovanja.

Energija ovog esencijalnog ulja je pronicljivost, jasnoća, iscjeljenje, umirenje. Podiže samosvjesnost u smjeru jasnog izražavanja i prijenosa informacija. S toga je pogodna za iscjeljivanje neadekvatne komunikacije, problema u očuvanju osobnih granica, snage volje, međuljudskih odnosa, prezentiranju sebe samoga i zastupanju osobnih interesa.

Jedno zanimljivo i poučno iskustvo s kaduljom
Jednog proljetnog dana nazvala me je djevojka stara 19 godina koja je nakon završene srednje škole dobila posao trgovkinje. Rekla mi je da ju je na mene uputila njena teta i da ima problem koji nikako ne može sama riješiti. Njena teta je zaključila da je najbolje da razgovara sa mnom, obzirom da joj je ona “preblizu”, a da njezini roditelji nisu uopće u stanju razgovarati o tom problemu. Uvod je bio pomalo teatralan i dramatičan, no kada sam je prvi puta vidjela osjetila sam da je ispred mene mlado biće koje bije svoje prve životne bitke. Nakon upoznavanja i uvodnog razgovora zamolila sam je da intuitivno izvuče jedno ulje. Objasnila sam joj da će to ulje biti osovina oko koje ćemo razvijati proces. Izvukla je kadulju Salvia officinalis. Momentalno sam prvo pomislila na tetu (maminu sestru) koja ju je uputila k meni i arhetip kadulje koji joj donosi mudru životnu lekciju.

Djevojka je u vrlo kratkim crtama doslovce izbacila iz sebe da se zaljubila u oženjenog muškarca, koji ima dvoje djece njenih godina i koji je pred rastavom. Uzbuđeno i ljutito je izjavila da joj roditelji “nisu normalni” jer je ne razumiju i na sve načine žele da ona prekine tu vezu te da je teta jedina koja razumije nju i njenu situaciju.

Ispričala sam joj sve o kadulji, a posebno o njenom arhetipu bake/mudre žene. Odmah je zaključila da je to njena teta. Bez obzira na uskovitlane emocije, negdje u dubini svog bića bila je svjesna moguće iluzije i komplikacija koje iz njene veze mogu proizaći. Iz nje su prvo izlazile emocije bijesa, ljutnje, frustracije, nervoze, nesigurnosti, jada, ljubomore. Da bi nakon nekoliko tretmana došli do oslobađajuće tuge i suza koje su čistile njenu mladu dušu. Njena teta joj je bila svakodnevna podrška i pomoć, a ja sam se trudila osiguravati proces “kadulje”. Osvijestila je da je naivno “progutala” njegove riječi i da je povjerovala kako je ona žena njegovog života. No, isto tako je osvijestila svoje granice, te prepoznala svoju volju i osobnu moć. Uspjela se otrgnuti iz ralja strasti i žudnje, uhvatiti svoj život u svoje ruke s iskustvom koje joj je donijelo zrelost i dublje razumijevanje sebe i života.

Njen pogled na život postao je kompletniji i širi. Pogled na sebe/boga postao je dublji s vjerom u smisao svega što se događa. Njena svijest je obogaćena novim pogledom na samu sebe, prihvaćanjem odrastanja i preuzimanja osobne odgovornosti. Danas je sretno udana, ima dvoje djece i zadovoljna je životom koji vodi.

Kadulja pojačava svijest o osobnoj moći i pomaže u izricanju vlastitih potreba i želja
Kadulja djeluje na treći i peti energetski centar. Na trećem energetskom centru pojačava energiju i svijest o osobnoj moći koja je proizašla iz iskustva. Osobna moć testirana je u obliku postavljanja osobnih granica i sposobnosti razlučivanja svoje uloge i pozicije u raznim životnim situacijama. Na petom energetskom centru pojačava jasnoću komunikacije i izricanja svojih potreba i želja. Također pomaže u biranju načina i stila komunikacije koji nam najviše odgovara kako bi svoju energiju i energiju univerzuma spojili zajedno. Ovo ulje energetski pomaže u kreaciji načina i stila života koji je okrenut prirodi i bogu. Također jača snagu volje koju spaja s osobnom moći i tako pomaže u postizanju duhovne snage, mira i zdravlja.

Mentalni koncept koji podržava vibraciju esencijalnog ulja kadulje je: “promatram i osjećam život, život će mi „reći“ sve što trebam znati. “ A namjera njene vibracije je životno učenje.

Mene je ovo iskustvo posebno oplemenilo i nanovo (po ne znam koji put) oduševilo koliko se energije želje i mogu prepoznati kako bi podržale život te razvoj osobnosti i duše. Esencijalno ulje kadulje odličnu sinergiju ostvaruje s: lavandom (majkom), bergamotom (psihologom), limunom (liječnikom), mandarinom (djetetom), grejpom (iscjeliteljem), mažuranom (gospodinom), anđelikom (psihijatrom), palom santom (šamanom).


Uspješno otklanja tegobe dišnog, hormonalnog, živčanog sustava te problema s kožom
Na kemijskoj razini, ona se smatra kompletnim uljem, a to znači da ima jake terapeutske spojeve u dobrim omjerima koji joj daju terapeutsku vrijednost. Ona je kombinacija ketona, mono i seskviterpena, oksida, alkohola i estera.

Kadulja zato ima sljedeća terapeutska svojstva:
·        antiseptičko
·        antiinfektivno
·        mukolitičko
·        ekspektoransno
·        hormonalno
·        neurotoničko
·        diuretičko
·        digestivno.
Koristi se za probleme dišnog sustava (angina, laryngitis, faringitis, stomatitis, gingivitis, afte, bronchitis, viroze, suho grlo), hormonalnog sustava (dijabetes, problem s menstruacijom), kože (akne, ekcemi, gljivična oboljenja) i živčani sustav (neuralgije, osjećaj pečenja i svrbeža, tremor, pojačana živčana osjetljivost).

Praktični savjeti
Grgljanje – problemi usne šupljine

U kavenu žličicu jabučnog octa ukapaj 3 kapi kadulje, 1 kap čajevca i 1 kap lavande.
Razmuti mješavinu jabučnog osta i esencijalnih ulja u 2 dcl mlake vode.
Grgljajte 3 puta dnevno.

Inhalacija – problem dišnih puteva (olakšavanje iskašljavanja)
U posudu s 2 l vruće vode ukapaj 3 kapi kadulje, 1 kap čajevca i 1 kap eukaliptusa radiate
Inhaliraj se 2 puta dnevno
Upotreba kadulje ne preporučuje se djeci do sedam godina i trudnicama. Ukoliko postoje drugi zdravstveni problemi potrebno se konzultirati s aromaterapeutom ili adekvatnim zdravstvenim djelatnikom.
miss7zdrava.24sata.hr/

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...