ŠTO KADA KOŽA POLUDI? Sve više odraslih susreće se s aknama... Stručnjakinja otkriva njihove uzroke i način liječenja!


Akne su sve češći problem u odrasloj dobi, a uzrok su hormoni. Osjetljive na naše probleme, kozmetičke kompanije sve češće donose linije koje sadrže ključne sastojke za umirivanje kože. Ova neugodna faza može postati i trajna, a pojačava je, naravno, naš svakodnevni suputnik - stres 
akne-njega_kože-hormoni
Akne su sve traženija tema u kozmetičkim krugovima što, naravno, prati svijet kozmetike koji nastoji proizvesti i isporučiti ciljane formule za njegu, ali i pudere i korektore koji imaju visoku moć prekrivanja. No najprije treba definirati zašto akne uopće nastaju, kako ih tretirati i na kraju prekriti, baš kao i poremećaje pigmentacije na licu koje su često njihova posljedica. Često ostaju i takozvani krateri, za koje također postoje ciljani tretmani.

– Čak 80% populacije u nekom će razdoblju od 12 do 24 godine imati neki oblik akni – tumači dr. med. Jolanda Kanižaj Rajković, specijalistica dermatovenerologije iz Poliklinike Bagatin. U novije vrijeme primijetili su porast pojave akni od 12 do 15% i među ženama koje su starije od 24 godine. – Osnovni uzrok akni su – hormoni. Naime, testosteron i progesteron luče se pojačano u pubertetu, no pri normalnoj razini hormona neki imaju akne, a neki ne. Konkretan uzrok akni je činjenica da je nama genetski određeno da u našoj koži na određenom folikulu dlake, dakle kanalu iz kojeg raste dlaka i gdje se događa akna, baš taj folikul ima receptore za baš taj određeni hormon. Pri normalnoj razini hormona, nama se on veže u kožu i stvara aknu – objasnila je dr. Kanižaj Rajković. Dakle, akne su nasljedne te ih mogu potaknuti razne stresne situacije u životu. Kako se boriti protiv njih?

Dakle, znamo da nisu uzrokovane lošom higijenom, ali može ih pogoršati i tretman koji volimo, na primjer pretjerano čišćenje ili ribanje kože iritativnim proizvodima.

– Pojačati ih može i samostalno istiskivanje i time uzrokovati pojačanu upalnu reakciju. Danas su dostupni brojni učinkoviti načini liječenja koji će izbijanje novih lezija znatno umanjiti, a time i pojavu kasnih posljedica, hiperpigmentacija koje mogu trajati dugo i ožiljaka kao trajnih posljedica – tumači dr. Kanižaj Rajković. Često se uz akne spominje i način prehrane, a dermatolozi se slažu da prekomjerna konzumacija brze hrane može pojačati pojavu ovog poremećaja kože. Kozmetička industrija ima niz prijedloga, a neki brendovi bave se isključivo ovom i sličnom problematikom kože. Za teži oblik akni njegu treba potražiti u ljekarnama ili posjetiti dermatologa. Naime, za akne treba birati ciljane tretmane, a ne isprobavati nešto što nije preporuka, jer stanje se može samo pogoršati. Od sastojaka u specijalnim kremama često se spominju salicilna kiselina koja ima antimikrobno djelovanje i smiruje crvenilo te potiče obnovu stanica. Tu je i eterično ulje čajevca specifičnog mirisa, koje djeluje protiv nastanka novih prištića. Jedan od popularnijih sastojaka je i ekstrakt sjemena sikavice, biljke koja je rasprostranjena diljem Europe, a ima je i kod nas. Sve linije namijenjene aknama imaju jedan važan proizvod, a to je formula za čišćenje lica.

Uglavnom su to gelovi ili pjene koji na nježan način odstranjuju sav višak sebuma te su blagi prema koži. Popularne su i maske za dubinsko čišćenje kože, idealne kao ritual jednom tjedno. Puderi za kožu s aknama imaju posebnu formulaciju te visoku moć prekrivanja, a kao pratnja tu su korektori koji smiruju kožu. Korektori se nanose lokalno, na samo mjesto akne te lice čine ujednačenim. Na isti način koristi se i gel za lokalno suzbijanje prištića, koji je praktičan i kao njega tijekom dana s obzirom na njegovu prozirnu teksturu.
diva.vecernji.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO