Može li krema za ruke smanjiti djelotvornost dezinfekcijskog sredstva?


Čak i ako su vam prije pandemije koronavirusa higijenske navike bile na zavidnom nivou, sada ste sigurno prešli na jednu sasvim novu razinu kao i većina svijeta. Sprejevi i gelovi za dezinfekciju ruku postali su proizvodi koje koristimo više puta na dnevnoj bazi, a njihov glavni sastojak odgovoran za ubijanje virusa i bakterija je alkohol od najmanje 72 posto.

Upravo zato ne čudi što se svima ruke poprilično isušuju što za posljedicu može imati bolno popucale ruke, a kod nekih čak i rane. Ono za čime posežemo kako bi tu suhoću umanjili je naravno krema za ruke. Iako je jako bitno njegovati i hraniti kožu cijelog tijela pa tako i ruku, mnogi su se zapitali utječu li masnoća i vlažnost kreme na djelotvornost dezinfekcijskog sredstva.

Kako piše Pop Sugar, stručnjaci iz američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti odgovorili su na ovo pitanje. Kemičarka Ginger King je dala svoje stručno mišljenje o ovom problemu istaknuvši da većina ljudi ne koristi ni približno dovoljnu količinu gela ili spreja za dezinfekciju ruku što u samom startu smanjuje potpunu učinkovitost. "Jako je važno ruke temeljito oprati sapunom i vodom te ih obrisati o čisti ručnik, a tek onda nanijeti dovoljnu količinu dezinfekcijskog sredstva", kazala je King.

Ako ste u situaciji da ne možete oprati ruke, King savjetuje da udvostručite količinu dezinfekcijskog sredstva od uobičajene te vrlo temeljito protrljate ruke kako bi sredstvo uspjelo ubiti sve bakterije i viruse koji se na njima nalaze. Što se tiče kreme za ruke i njezinog utjecaja na sredstvo za dezinfekciju, kemičarka Nikita Wilson istaknula je da je izuzetno važno pričekati da se dezinficijens u potpunosti osuši na rukama i tek onda nanositi kremu. "Alkohol ubija bakterija i viruse, no ako postoji drugi medij za koji se mogu uhvatiti, kao što je primjerice krema za ruke, bakterije bi mogle preživjeti", dodala je Wilson.

Stoga obavezno nastavite temeljito prati ruke, nanosite dovoljnu količinu dezinfekcijskog gela ili spreja, pričekajte da se u potpunosti osuši i tek onda bezbrižno nanesite hranjivu kremu za ruke.
index.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO