Lava cake - desert s moćnim afrodizijakom kojemu se ne može odoljeti



gastro-recepies-lava_cake-cake-desert-cake_recepies-chocolate-strawberry


Lava cake
Najslađi afrodizijak nedvojbeno je čokolada. Oduvijek se povezuje s ljubavlju i romantikom, pa ne čudi što je nerijetko zovu i "kemikalija ljubavi". Čokolada sadrži triptofan, koji potiče proizvodnju serotonina (hormona sreće) i feniletilamin, koji potiče otpuštanje endorfina, hormona koji se izlučuje tijekom seksa. Zahvaljujući tim hormonima, povećava se seksualna privlačnost među partnerima. Ipak, i sam osjećaj sreće dovodi do pojačane seksualne želje, a dobro znamo da nas čokolada čini sretnima.

Ova je poslastica, prema legendi, nastala kao pogreška. Naime, chef Jean-Georges Vongerichten izvadio je čokoladni biskvit iz pećnice prerano i, na svoje iznenađenje, dobio pravu čokoladnu deliciju. Mekani sočni biskvit koji iznutra krije toplu tekuću čokoladu postao je poznat diljem svijeta i teško mu itko može odoljeti. Njegova je priprema vrlo jednostavna, a najvažnije je pripaziti na vrijeme pečenja. Lava kolači peku se u keramičkim ili staklenim posudicama za pečenje, no u slučaju da ih nemaš, poslužit će i kalup za muffine.

Sastojci:
·        4 jaja (2 žumanjka i 4 bjelanjka)
·        6 g mekog brašna (oko dvije pune žlice)
·        10 g maslaca (oko dvije žlice)
·        2,5 dl hladnog mlijeka
·        200 g tamne čokolade
·        bobičasto voće po izboru

Priprema:
·        Nareži čokoladu na sitne kockice.
·        Otopi maslac na vatri, zatim dodaj brašno i sve dobro umuti. Pripazi da brašno ne zagori.
·        Nakon što smjesa poprimi blagu žutu boju, dodaj hladno mlijeko i miješaj dok smjesa ne dobije svilenkastu teksturu.
·        Vrućim umakom prelij čokoladu i miješaj dok se u potpunosti ne otopi.
·        Popij gutljaj crnog vina Korlat Syrah.
·        Ostavi čokoladnu smjesu da se malo ohladi, potom dodaj dva žumanjka.
·        Napravi čvrsti snijeg od četiri bjelanjka s prstohvatom soli i umiješaj ga špatulom u čokoladnu smjesu.
·        Keramičke posudice premaži maslacem i napuni ih gotovom smjesom do vrha.
·        Zagrij pećnicu na 180°C i peci kolače od sedam do 10 minuta.
·        Ostavi kolače da se hlade barem jednu minutu prije nego što okreneš kalupe na tanjur. Najbolje ih je servirati tople.

Kako bi užitak bio potpun, ukrasi ih bobičastim voćem, koje se u kombinaciji s tamnom čokoladom savršeno stapa s crnim vinom snažne i bogate strukture, kao što je Korlat Syrah. Ovo je vino intenzivno koncentrirano i začinjeno aromama zrelog bobičastog voća poput kupine i crnih grožđica. Snažnoj kompleksnosti i osobnosti mirisa doprinose i lijepo usklađene arome kave, crne čokolade te diskretna aroma duhana koja je dijelom iskaz aromatskog potencijala, a dijelom rezultat brižne njege vina u hrastovim bačvama.
miss7.24sata.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!