Donosimo recept za tortu koji će oduševiti sve ljubitelje vanilije i malina


RECEPTI-DESERT-GRIZ-TORTA-vanilija-maline-jagode
Maline i vanilija odlična su kombinacija pa danas donosimo recept za tortu za koju će se tražiti kriška više!

Ako se nas pita, torta je baš uvijek dobra ideja, a podjednako volimo i čokoladne i voćne. Nakon što smo uživali u receptu za cheesecake s mangom i limetom, Darko Debić s bloga Samo jedan griz s nama je podijelio recept za tortu koja je nestala u tren. Istovremeno je poslužila kao savršeno osvježenje i zaslađenje, a u njoj se kombiniraju mousse od vanilije i maline. Ma, može li bolje? Darkov recept donosimo u nastavku, a napomenuo je da, s obzirom na to da je sezona jagoda, i one mogu jednako dobro funkcionirati u ovoj kombinaciji.

Sastojci za biskvit:

5 bjelanjaka
100 g šećera
vanilin šećer
50 g oštrog brašna
25 g gustina
1 žličica octa
50 ml ulja

Sastojci za kremu:

500 ml mlijeka
5 žumanjaka
80 g šećera
½ štapića vanilije ili 2 vanilin šećera
30 g glatkog brašna
30 g gustina
malo soli
150 g maslaca

Priprema biskvita:

Bjelanjke tući sa šećerom i dodati ocat. Suhe sastojke prosijati i dodavati naizmjenično s uljem. Staviti u kalup promjera 22 cm i prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C 20 min, provjeriti čačkalicom, ako nije suha produžiti još 5 do 10 min. Prokuhati 1 dl vode, žlicu šećera, žlicu soka od limuna, ohladiti, dodati malo maraskina. Ohlađeni biskvit prerezati na pola i svaku polovicu poskropiti pripremljenim sokom.

Priprema kreme:

Približno 430 ml mlijeka zakuhati. Žumanjke kratko miksati sa šećerom, dodati 70 ml mlijeka (ostatak od onih 500 ml), brašno, gustin, sol i vaniliju. Umiješati u kipuće mlijeko i kuhati cca 8 minuta, maknuti s vatre, u vruće umiješati 75 g maslac. Staviti u posudu za miksanje, pokriti prozirnom folijom i ohladiti. U hladno umiksati ostatak maslaca.

Podijeliti kremu na pola, u jednu polovicu lagano umiješati dobru šaku malina, zaleđene su također u redu. Drugu polovicu staviti u vrećicu za ukrašavanje.

Na jednu polovicu biskvita staviti kremu s malinama, poklopiti drugom polovicom biskvita i bogato ukrasiti drugom polovicom kreme, malinama i mentom.
diva.vecernji.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...