Kolagen - protein koji čini čuda za cijelo tijelo


Kolagen je najzastupljeniji protein u tijelu, a ono ga s godinama sve manje proizvodi te je vrlo bitno pronaći način kako da ga nadoknadiš

Iako ga najvjerojatnije povezuješ s kremama za lice i "brisanjem" bora, kolagen ima puno veću ulogu u tvome životu, od estetske. Kolagen je protein koji se proizvodi posvud u tijelu - u koži, vezivnim tkivima, zglobovima, ligamentima, kostima, tetivama te je presudan za zdravlje i vitalnost.

Kada ga imaš dovoljno, blistaš i poletna si, no s godinama tijelo prestaje proizvoditi kolagen, što se prvo manifestira na koži koja gubi elastičnost i volumen te nastaju prve bore, kosa i koža postaju suhe, nokti lomljivi.

Štoviše, procjenjuje se da od ranih 20-ih nadalje, svake godine organizam proizvede za jedan posto manje kolagena.  Produkciju kolagena dodatno će smanjiti pušenje, loša prehrana, stres i izlaganje suncu, a njegov nedostatak u tijelu može uzrokovati artritis, ugroziti imunitet i dovesti do brojnih zdravstvenih problema, stoga je vrlo bitno nadoknaditi ga. Osim kroz suplementaciju, to se može učiniti pomoću prehrane.

Najbolje što možeš pojesti kako bi tijelu osigurala kolagen je temeljac - juha od kostiju koja se mora jako dugo kuhati kako bi se iz njih oslobodile hranjive tvari zbog kojih se temeljac pretvara u želatinu koja je ustvari kolagen te hrani tvoja crijeva, zglobove, kosti i jača imunitet. Kolagenom obiluju namirnice životinjskog porijekla poput piletine, odnosno pileće kože, svinjske kože govedine i masne ribe.

Konzumacija kolagena, bilo kroz hranu ili kao dodatak prehrani, osim što će usporiti starenje, pomoći će ti očuvati i lijep izgled. Kolagen će ublažiti bore i učiniti da tvoja koža opet zablista.
zena.rtl.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO