Donosimo vam 10 savjeta kako imati sretnu kućnu mačku


LJUBIMAC-MAČKE-SREĆA-ZABAVA
Iako su prilično nezavisne, mačkama treba partner za zabavu

Neki ljudi misle da su mačke zla stvorenja, no to nije istina. One samo ne zahtijevaju mnogo pažnje od vlasnika, za razliku od recimo pasa. Uvjeravamo vas da vas vaša mačka voli, samo to pokazuje na svoj jedinstven način. Kako imate sretnu kućnu macu? Držati mačku u kući je jedan od najboljih načina zaštite od drugih životinja, ili barem zaštita ptica. Svi znamo da su mačke odlični lovci, posebno kada su ptice u pitanje. Bilo bi bolje mačku držati u kući.

1# Napravite mjesto za posmatranje ptica- razlog zašto vaša mačka lovi ptice i druge manje životinje je što je to u njihovoj krvi. Ako dobro hranite mačku, ona će i dalje zadržati svoj prirodni instinkt za lovom. Kako bi spriječili mačku od ubijanja malih stvorenja, a u isto vrijeme joj omogućili da bude sretna, morate joj napraviti posebno mjesto pored prozora.

2# Igrajte se sa svojim krznenim prijateljem – Bez sumnje, mačke su razigrana stvorenja, ne toliko aktivne poput ostalih krznenih ljubimaca, no aktivne dovoljno da i vas održe takvima. Fleksibilne su i prirodne atletičarke. Ako ne izbaci višak energije, možda će ludovati po kući. Mnogo je igračaka za mačke u prodavnicama za ljubimce koje mogu zabaviti vašu mačku. Lažni miševi, pernate igračke, laseri, konopci…što je mačka umornija od igranja to je i sretnija.

3# Pustite je da lovi – Ne vani. Igrajte se s njom lova, kako joj ne bi postalo dosadno i kako ne bi potražila načine da izađe napolje.Simulirajte njezin lovački instinkt sakrivajući poslastice po kući. Mačke su znatiželjne životinje, a zbog potrage po kući manje je vjerovatnoće da će joj postati dosadno.

4# Vodite računa da je kutija za nuždu uvijek čista – mačke su osjetljive na miris i žele čistu okolinu jer ih to čini sretnima. Kada obave svoju nuždu rade to na mjestu gdje je mogu zakopati. To je prirodni instinkt. Pa, ako pronađu prljavu kutiju, možda će pronaći drugo mjesto na kojem će se olakšati.

5# Drvo za penjanje – Mačke su prirodni penjači, vole se verati uz drvo a to je i njihovo sigurno mjesto kada se preplaše. Domaće mačke ovo ponašanje usvojile su od divljih mačaka. Spriječite mačku da se vere uz zavjese ili kuhinjske elemente i omogućite joj nešto za veranje.

6# Grebalica – Svaka mačka ima omiljeni materijal za grebanje, pa ćete morati otkriti koji je omiljeni vašoj mačkoj prije nego pronađete pravi. Grebalicu je dobro nabaviti i prije nego nabavite mačku, kako bi na vrijeme spriječili grebanje namještaja.

7# Koristite vrt – ukoliko želite da vaša mačka iskusi kako je biti vani, onda razmislite o korištenju vrta. Možete izgraditi sopstveni ili kupiti već korišteni. To povećava njihovo mjesto unutar kuće, postavite nekoliko stvari uz koje se mogu penjati, biljke, stepenice, prepreke.

8# Koristite macinu travu- to je vrsta mentol biljke koja sadrži prirodno ulje. Ima jedinstven efekat na mačke kada je udahnu, sažvaču ili trljaju lice o nju. Za njih je poput droge. Ne brinite, macina trava je bezopasna i ima trenutni efekat.

9# Redovno vodite mačku veterinaru- Kada mačka ostari, apetit i dnevna aktivnost se smanjuju. No, to može biti i znak bolesti, pa se pobrinite da vodite mačku redovno na preglede.

10# Pustite je da spava gdje to želi – Umjesto kupovanja super skupog kreveta za mačke, zašto joj ne omogućite kutije, stare deke, ili peškire. Mačke spavaju na čudnim mjestima, to može biti korpa, ladica, lonac, čak i gomila papira. Umjesto da se ljutite na njih, samo ih pustite da spavaju gdje žele, osim naravno ako mislite da bi se mogle povrijediti na tom mjestu.

Zaključak: Većina mačaka ima reputaciju nezavisnosti, ali to ne znači da ne mare za vlasnike i da ga ne smaraju svojim društvom. Žele da se zabavljaju i treba im partner za to. Daje im pažnje i pokažite im da ih volite.
soeursmagazine.com/

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO