Serotonin: Šta treba da znamo o hormonu sreće?


Serotonin (hormon sreće) je neurotransmiter koji utiče na mnoge procese u organizmu.

Efekti nedostatka serotonina uključuju loše raspoloženje, probleme sa spavanjem i agresiju. 

Serotonin se obično naziva hormonom sreće. To je tačno, jer nedostatak ovog hormona u organizmu dovodi do lošeg raspoloženja i problema sa spavanjem, kao i do pojačane agresije.

Serotonin je neurotransmiter koji se proizvodi u centralnom nervnom sistemu (tačnije: pinealnoj žlezdi), kao i crevnoj mukozi i trombocitima. Serotonin posreduje u prenošenju informacija između ćelija u mozgu. Novorođenčad ima najviši nivo serotonina, tada se on smanjuje tokom puberteta, a zatim ponovo raste. Muškarci imaju 20-30% veći nivo serotonina u odnosu na žene.

Serotoninske funkcije

Serotonin utiče na naše blagostanje, san i apetit, kao i na seksualnu želju, menstruaciju i pubertet. Njegova funkcija je i regulacija krvi, kao i njegova koagulacija. Serotonin takođe povećava izlučivanje sluzi - sprečavajući tako čireve na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Štaviše, on takođe izaziva kontrakciju glatkih mišića i reguliše pokretljivost gastrointestinalnog sistema.

Nedostatak serotonina

Simptomi nedostatka serotonina su prilično obimni. Ako nemamo dovoljno serotonina, onda:    
·        osetljiviji smo na bol, npr. češće patimo od migrene,    
·        nervozni smo    
·        osećamo se umorno    
·        imamo lošu koncentraciju,    
·        agresivni smo    
·        imamo loše raspoloženje    
·        mi smo apatični,    
·        imamo problema sa spavanjem

Jedan od ozbiljnijih efekata nedostatka serotonina je depresija.

Kako podići nivo serotonina?

Serotonin se formira iz triptofana, koji je egzogena aminokiselina. Takva aminokiselina se ne proizvodi u ljudskom telu, pa je moramo uneti u telo u obliku pravilne ishrane.

Šta onda jesti?

Stručnjaci preporučuju hranu bogatu triptofanom:    
·        banane,    
·        pileće i ćureće meso,    
·        sir,    
·        jaja,    
·        pasulj.

Triptofanu, međutim, treba pomoć da bi se apsorbovao i prosledio u krvotok. Ovo pomaže da se poveća proizvodnja insulina u telu. To se stimuliše konzumiranjem ugljenih hidrata ili šećera. Jednostavni, poput slatkiša, deluju brzo, ali za kratko vreme - zato je najbolje jesti složene ugljene hidrate poput žitarica, mekinja, hleba od punog brašna ili kukuruza. Pored toga, vredi se usredsrediti na hranu koja je potrebna za sintezu serotonina: klice, brokoli, smeđi pirinač, hleb od crnog brašna.

Povećanje nivoa serotonina pored hrane može podići i:
·        fizička intimnost i seks,    
·        čokolada    
·        redovna fizička aktivnost.

Moramo napomenuti da su ovi saveti samo predlog i ne mogu zameniti posetu stručnjaka. Imajte na umu da u slučaju zdravstvenih problema i depresije  obavezno konsultovati lekara!
cosmopolitan.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...