Malo austrijsko selo koje je bilo inspiracija za "Frozen" privlači 10.000 turista dnevno


Malo alpsko selo dnevno "okupira" 10.000 turista jer je bilo inspiracija za gradić iz bajke Arendelle u Disneyevom animiranom filmu "Frozen".

Lokalni načelnik Alexander Scheutz preklinjao je fanove da se drže dalje od Hallstatta u Austriji koji je postao najpopularniji grad na Instagramu, jer se ne mogu nositi s tolikim brojem ljudi.

Nekada mirno selo s jezerom i populacijom od 780 ljudi, sada je prepuno turista koji prave selfije, koriste dronove i čak ulaze u domovi stanovnika da koriste toalet.

"Moja mama se probudila jednog jutra i ugledala kineskog turistu u svojoj spavaćoj sobi", rekao je jedan do stanovnika.
Prošlog novembra misteriozni požar uništio je seoske dokove iz 16. stoljeća.

Hallstatt se nalazi pored planinskog lanca Salzkammergut i nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine od 1997. godine, ali postao je popularan nakon što je povezan s megapopularnim Disneyevim filmom "Frozen" koji je premijerno prikazan 2013. godine.

Od tada ovo mjesto posjećuje hiljade turista, a većinom su iz Azije. Mještani strahuju da će "Frozen II" koji je objavljen u novembru prošle godine utjecati na još veći priliv turista.

Načelnik Scheutz je čak zatvorio nekoliko puteva kako bi spriječio turiste da dođu, ali bezuspješno.

"Hallstatt je bitan dio historije kulture, a ne muzej. Želimo smanjiti broj turista barem za trećinu, ali nemamo načina kako da to uradimo", rekao je.

Jedan opsjednuti kineski tajkun potrošio je blizu milijardu dolara da napravi identičnu kopiju ovog sela u svojoj zemlji, ali nakon što je pokrenuta priča da je upravo ovo selo bilo inspiracija za imagirani grad u Frozenu, društvene mreže su bile "preplavljene" fotografijama sela.

Hallstatt sada privlači šest puta više turista po stanovniku od Venecije, a hotelske sobe koštaju između 294 eura i 412 eura po noći.
klix.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...