8 stvari koje će se događati tvom tijelu ako prestaneš jesti kruhJesi li znala podatak da se Hrvati nazale na samom vrhu liste po konzumaciji kruha i pekarskih proizvoda u Europskoj Uniji? Istraživanja su tako pokazala kako prosječan Hrvat u godini pojede nevjerojatna 62 kilograma pekarskih proizvoda. Izgleda kako bez kruha ne možemo...no što bi se dogodilo da se odlučimo upravo na suprotno i izbacimo kruh iz naše prehrane. Bez obzira na to jesi li izbacila rafinirane žitarice, cjelovite žitarice ili ugljikohidrate općenito, učinci mogu široko varirati. Od sjajnih i potpuno očitih – poput smanjenja tjelesne težine, do nekih koji i nisu baš tako sjajni. A u nastavku ti otkrivamo osam stvari koje nam se počnu događati u tijelu kad prestanemo jesti kruh.

1.Gubitak kilograma
 Kada reduciraš unos ugljikohidrata, prvo što ćeš primijetiti gotovo magičan gubitak kilograma. No, nisi izgubila masnoće, izgubila si tek težinu vode koja se nakupila u organizmu. Kada su ugljikohidrati pohranjeni u tijelu u obliku glikogena, svaki gram ugljikohidrata pohranjuje tri do četiri puta svoje težine u vodi. Kako si odustala od ugljikohidrata, tijelo je počelo trošiti zalihe glikogena pa se gubi velika količina vode.

 2. Osjećaj prividne gripe
Da bi tijelo iskoristilo mast kao gorivo, najprije je mora razgraditi na male komadiće koji se nazivaju ketoni. Povišenje ketona uzrokuje zadah, suha usta, umor, slabost, vrtoglavicu, nesanicu, mučninu i omaglicu. Ustvari, osjećaš se kao da imaš gripu. Tijelo se polako prilagođava da funkcionira na ketonima pa se prestajete osjećati tako loše, ali oni tijelu još uvijek nisu omiljeni izvor energije.

3. Povećana potreba za slatkim
 Prerađeni šećeri su poznati po tome što podižu vrijednosti šećera do neviđenih visina da bi se vrijednost ubrzo naglo spustila. Ovakva krivulja kretanja vrijednosti šećera aktivira centre za ovisnost u mozgu vodeći ka stalnom potrebom za slatkim. Ako uzimamo hranu bogatu vlaknima razine šećera možemo održati stabilnima i smanjiti potrebu za slatkim.4. Srčane bolesti
 Rizik od srčanih bolesti može padati ili rasti. Ta velika razlika ovisi o tome koju si vrstu žitarica prestali jesti. Na primjer, studija objavljena 2014. u PLOS ONE našla je da rafinirani šećeri podižu razine masnih kiselina u tijelu koje povećavaju rizik obolijevanja od srčanih bolesti i dijabetesa tipa II. S druge strane, cjelovite žitarice poboljšavaju razinu kolesterola i smanjuju rizike pojave srčanih bolesti, moždanog udara, pretilosti i dijabetesa tipa II.

5. Osjećaj tromosti
 Cjelovite žitarice su dobar izvori željeza, magnezija i vitamina B, koji su svi važni za održavanje razine energije, a mnogim ljudima već ionako nedostaje magnezija. Uz to, kako su ugljikohidrati tijelu omiljeni izvor energije, nedostatkom ugljikohidrata usporavaju se sve stanice u tijelu.

6. Neredovita probava
 Cjelovite žitarice igraju najvažniju ulogu u tome koliko si vlakana unijela hranom. Istraživanje u Americi pokazalo je da 92 posto odraslih hranom ne unosi dovoljno žitarica. Vlakna, ne samo da pomažu stabilizaciji vrijednosti šećera, nego smanjuje rizik od pretilosti i kroničnih bolesti, isto tako pomažu održavanju redovite probave i pražnjenja crijeva.7.  Razdražljivost
Nisi ćudljiva samo jer si kruh u sendviču zamijenila listom salate. Ugljikohidrati, cjeloviti ili rafinirani, povisuju neurotransmiter serotonin u mozgu. Kada prestaneš jesti zdrave cjelovite žitarice i tvoje raspoloženje se mijenja.

8. Niže razine energije
 Ugljikohidrati su glavni izvor energije našem tijelu. Smanjenim uzimanjem pada nam energija, u tijelu se smanjuje i razina pohranjenih ugljikohidrata pa pada i sposobnost vježbanja, a rezultati treninga su slabiji.
miss7.24sata.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!