Pomaže li detoks čaj pri gubitku kilograma?


Stručnjaci kažu da proizvođači detoks čajeva obećavaju više nego što mogu ispuniti te kako neki čajevi mogu ugroziti tvoje zdravlje

Ne postoji magični trik uz pomoć kojeg možeš izgubiti kilograme pa tako ni detoks čajevi nisu čarobni da bi uz njih u jako kratkom vremenu postala mršava. Na prvu, može ti se činiti kako si izgubila nekoliko kilograma viška i osjećat ćeš se bolje, ali ne postoje dokazi da detoks čaj zaista pomaže pri većem gubitku kilograma.

Detoks proizvodi klasificirani su kao dodaci prehrani što znači da njihovi sastojci nisu regulirani od strane kontrole za hranu i lijekove. Neki čajevi za detoks uključuju snažne laksative s nizom štetnih nuspojava.

Potencijalni zdravstveni rizici detoks čajeva uključuju proljev, dehidraciju, opasne neravnoteže elektrolita i interakcije s lijekovima. Stručnjaci upozoravaju i na potencijalna pitanja mentalnog zdravlja poput poremećaja prehrane koji su povezani s upotrebom dijetalnih dodataka  za mršavljenje. 
Što sadrže detoks čajevi?
Sastojci koji se nalaze u detoks čaju utječu na tijelo na različite načine. Ovo je samo dio od mnogih sastojaka koji se koriste u raznim kombinacijama:
·        Senna, biljka s lišćem i voćem koja se upotrebljava u medicinske svrhe.
·        Yerba mate je biljka koja proizvodi kofein čiji se listovi koriste kao stimulans.
·        Garcinia cambogia je tropsko voće namijenjeno kontroliranju apetita i smanjenju masnog pohranjivanja u tijelu.
·        Cassia chamaecrista je mahunarka koja se koristi kao laksativ.
·        Gotu kola, član obitelji peršina, koristi se višestruko u ljekovite svrhe, uključujući zacjeljivanje rana.

Tvoje tijelo se može detoksicirati samo

Pojam otklanjanja nečistoće iz tvojeg tijela može zvučati privlačno. Realnost je da tvoje tijelo može posao obavljati samostalno.

"Neki detoks čajevi usredotočeni su na gubitak kilograma, a neki se usredotočuju na uklanjanje toksina iz tijela dok neki sadrže sastojke za podupiranje zdravlja jetre", kaže Carrie Dennett, dijetetičarka iz Seattlea.



Međutim, detoks čajevi su nepotrebni, Dennett kaže: "Naša jetra savršeno dobro rade detoksikaciju tijela, uz pomoć pluća, probavnog sustava i bubrega, tako da im ne treba pomoć čaja."

Tijelo ima nekoliko načina da se sigurno i postupno riješi toksina bez narušavanja osjetljivih ravnoteža tekućine i elektrolita što se može dogoditi s detoks čajevima i njihovim diuretičkim učincima. Upotreba diuretika može dovesti do preniske razine natrija i kalija u krvi.  Glavobolja, vrtoglavica i grčevi mišića mogu biti posljedica neravnoteže elektrolita, a može dovesti i do ozbiljnijih problema poput nepravilnih otkucaja srca.

Zdravstveni rizici
Iako sastojci detoks čaja mogu biti prirodni, to ne mora nužno značiti i da su zdravi. Detoks čajevi mogu biti relativno sigurni ili rizični za tvoje zdravlje, ovisno o tome koju ste vrstu si odabrala i koliko je piješ.

"Neki od njih su prilično benigni, a neki mogu biti štetni. Benigni čajevi sadrže biljke ili druge sastojke koji imaju diuretski ili laksativni učinak. Ti efekti mogu natjerati ljude da pogrešno vjeruju da su na putu znatnog mršavljenja", kaže Dennett.
zena.rtl.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...