Odabrali smo za vas najljepše priče inspirirane Božićem


Lampice su već potpuno zavladale, a festive period godine je u punom jeku. Idealan je trenutak da se isto raspoloženje preslika i na naš izbor knjiga. Ovaj smo mjesec odabrali najljepše priče inspirirane Božićem. I dok će nas neki klasici zagrijati tematikom, zbog detektivskih ćemo priča neprestano okretati stranicu za stranicom.


  
J.R.R. TOLKIEN: THE FATHER CHRISTMAS LETTERS
Iz pera kultnog J.R.R. Tolkiena nisu izašle samo legendarne knjige o Gospodaru prstenova. Njegov opus ide puno dalje od čarobnjaka i hobita, a takav je primjer i ova knjiga. Svake je godine Tolkien pisao pisma svojoj djeci, a u njima je opisivao avanture sa Sjevernog pola. Pritom su djeca mislila da ih piše Otac božića, a ne njihov vlastiti otac. Radi se doista o jednoj od najljepših kolekcija božićnih priča u kojima će uživati i odrasli i djeca. 
CHRIS VAN ALLSBURG: POLAR EXPRESS
Ilustrirana knjiga Chrisa Van Allsburga danas je jedna od najslavnijih dječjih priča. Danas se smatra božićnim klasikom, a Van Allsburg ju je napisao 1985. godine. Knjiga je smještena u Michiganu, gradu u kojem je pisac odrastao, a djelomično je nadahnuta i njegovim sjećanjima. Knjigu je drastično proslavila i ekranizacija u kojoj glad daje Tom Hanks i koja je zaradila dvije nominacije za Oscara 2004. godine.

CHARLES DICKENS: A CHRISTMAS CAROL

Na listi je još jedan vječni klasik. Radi se o jednoj od najpoznatijih božićnih priča ikad napisanih kao i o jednom od najslavnijih djela Charlesa Dickensa. Engleski pisac ovu je novelu napisao u prosincu 1843. godine i postala je hit preko noći.

Priča o starijem čangrizavom muškarcu kojeg posjećuje duh njegovog poslovnog partnera te Duh prošlosti, Duh sadašnjosti te Duh Božića koji će tek uslijediti, otvara oči odraslima, a savršena je božićna priča za djecu.

AGATHA CHRISTIE: HERCULE POIROT’S CHRISTMAS


Za one koji nisu raspoloženi za klasičan božićni narativ tu je Agatha Christie. Jedna od najslavnijih autorica još je jednom dokazala svoje umijeće pričanja detektivskih priča u ‘Hercule Poirot’s Christmas.’ Sve se vrti oko ubojstva koje se dogodi u obiteljskoj kući na Badnjak. Najpoznatiji detektiv u fikcijskoj povijesti, Poirot, nudi svoju pomoć u rješavanju zločina, ali ne očekuje zavrzlame u kojima će se pronaći.

MELODY CARLSON: CHRISTMAS AT HARRINGTONE’S
Melody Carlson autorica je netipične božićne priče. Njezin roman prati Lenu Markham, ženu koja je izašla iz zatvora te je uoči Božića potpuno dekintirana, nema prijatelja i osjeća se bespomoćno. U tom trenutku sasvim slučajno dobiva posao kao Baka Mraz i to zbog kaputa iz second hand shopa. Tada se njezina sreća drastično počne mijenjati, ali postoji kvaka – njezina prošlost i dalje je tajna.
LOUISA MAY ALCOTT: LITTLE WOMEN
Louisa May Alcott stvorila je klasik koji ne mora nužno biti samo savršena priča uoči Božića. Međutim, ispunjena je božićnim elementima dok se četiri sestre spremaju za prvi blagdan bez svog oca koji je morao otići u rat jer je obitelj izgubila sav novac. Dobro je poznato da je Alcott knjigu koja joj je promijenila život inspirirala vlastitim životom što daje novu dimenziju emotivnoj priči.

TRUMAN CAPOTE: A CHRISTMAS MEMORY
Truman Capote najpoznatiji je po noveli ‘Breakfast at Tiffany’s’ čija je filmska adaptacija postala klasik i pretvorila Katherine Hepburn u ikonu. Međutim, njegova priča ‘A Christmas Memory’ predstavlja sasvim drugačiju perspektivu autora. 
Gotovo autobiografska novela opisuje živote sedmogodišnjeg pripovjedača i starije žene koja mu je najbolja prijateljica i daleka rođakinja. ‘A Christmas Memory’ bavi se pitanjem prijateljstva, gubitka, života na selu i životnim vrijednostima,  a sve to u božićnom ozračju.

PHILIP VAN DOREN STERN: THE GREATEST GIFT
Božićni filmski klasik ‘It’s a Wonderful Life’ nastao je upravo prema priči Philipa Van Doren Sterna. Autoru je ideja doslovno došla u snu. ‘The Greatest Gift’ prati čovjeka koji razmišlja o samoubojstvu, a onda dobije priliku da vidi kakav bi svijet bio bez njega. Stern nije mogao pronaći izdavača za svoju knjigu pa je poslao samo 200 kopija koje je dao tiskati kao knjižice malog formata. Jedna od tih 200 dospjela je u ruke Franka Capre i tako je nastao božićni klasik koji obožavaju sve generacije. 
DAVID SEDARIS: HOLIDAYS ON ICE
David Sedaris jedan je od omiljenih humorističnih autora u SAD-u. Brojni su ga prestižni časopisi hvalili zbog njegovog britkog stila pisanja, a briljirao je i kolekcijom eseja ‘Holidays on Ice.’ Eseji su izašli 1997. godine, a zajednička su im tema blagdani. Sedarisova zbirka idealna je za one koji se žele uživjeti u božićno raspoloženje s dovoljnom dozom sarkazma.

JOSIE SILVER: ONE DAY IN DECEMBER
Knjiga Josie Silver odmah je postala hit među publikom. Radnja prati ženu Laurie koja ne vjeruje u ljubav na prvi pogled. No, jednog dana u prosincu ugleda muškarca na autobusnoj stanici prema kojem odmah osjeti ‘ono nešto.’ Međutim, njihov je kontakt očima naprasno prekinut odlaskom autobusa. Laurie godinu dana prati autobusne stanice sve dok je jedne večeri njezina najbolja prijateljica ne upozna s muškarcem kojeg je toga dana ugledala.
journal.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO