Korisni savjeti koji će vas motivisati da naučite skijanje


Ili ste ga zavoljeli još kao dijete ili imate nevjerovatnu želju da se isprobate skijanje, trećeg nema. Ukoliko ste se sa prijateljima dogovorili da ove godine odete na zimovanje kako biste se oprobali u skijanju, ZdraviJa ima nekoliko preporuka za vas.

U ovom tekstu ćete naći listu različitih savjeta koji će vam pomoći da započnete novu sportsku, zimsku aktivnost koju ste oduvijek željeli.

Istražite mjesto i mapu skijališta na koje idete
Ne bi bilo loše da odmah potražite najbolja odmarališta i skijališta za početnike. Za ovakav tip odmora postoje beskrajne opcije širom svijeta, ali i u regionu. U Bosni i Hercegovini ćete vjerovatno željeti da posjetite Jahorinu, u Srbiji Kopaonik, Zlatibor ili Staru planinu.

U Sloveniji nemojte propustiti Roglu, Kranjsku Goru ili Mariborsko Pohorje. Potražite prijatna područja sa širokim i uređenim stazama. Takođe, ispitajte koliko početnika inače ide na to skijalište i potražite najrasterećenije staze gdje ćete slobodno moći da učite skijaške pokrete, vašim tempom.

Uzmite ski instruktora
Najbolji način da započnete sa skijanjem je da pogledate na na internetu uvodne lekcije za skijanje, a potom da uzmete instruktora. Naći ćete bezbroj tutorijala za početnike u skijanju. Učenje od profesionalca ili instruktora je odličan resurs koji svakako trebate iskoristiti. Časovi skijanja ponekad mogu biti skupi, ali znanje koje ćete dobiti će biti neprocjenjivo.

Dobro se zagrijte
Prije nego što krenete na padine i na skijanje, važno je da se prvo zagrijete. Skijanje funkcioniše isto kao i bilo koji drugi sport. Ako se ne zagrijete prije sportskih aktivnosti, vaše tijelo će patiti!
Obavezna oprema
Kaciga
Pobrinite se da kada stavite skijašku kacigu, to učinite na pravi način. To znači da se potrudite da podesite kacigu ne previše zbijeno, niti opušteno. Budite sigurni da vam se sa kacigom ništa neće desiti, čak i ako padnete.

Ako nosite skijaške naočare, obratite pažnju na to da li imaju traku za zatezanje. Neke brile se stavljaju ispod kacige,  ali većina kaciga je dizajnirana za skijaške naočare koje se nose preko njih.

Ski čarape
Prvi savjet početnicima je da ne udvostručavaju čarape, i pored činjenice da je na stazi jako hladno. Ako nosite više od jednog sloja čarapa, rizikujete da se vaša stopala pregrijavaju i znoje. Kada se to dogodi, lako je da se vaša stopala nažuljaju.

Takođe, na ovaj način vam zapravo postane još hladnije, jer vlaga u vašim čarapama počinje da se smrzava. Odvojte vrijeme za traženje skijaških čarapa i pronađite dobar par koji će vas podržati dok učite.

Pancerice (skijaške čizme)
Često je teško nabaviti skijaške cipele prvi put kada ne znate kakav je osjećaj biti u njima. Skijaške čizme bi trebale biti čvrsto zategnute oko potkoljenice, ali ne smiju da vas žuljaju. Dno vaše čizme za skijanje ne mora da bude tako čvrsto.

Glavna svrha plastike je da učini vašu čizmu otpornom na vodu i održi snijeg vani. Kopče su izuzetno bitne pa se potrudite da ne budu previše olabavljene. Pričvrstite ih tako da vam budu udobne, nemojte da gušite nogu.

Takođe je dobra ideja kupiti ili iznajmiti čizme sa mekim jezikom. Početnici bi trebali izbjegavati fleks preko 80 na čizmama. Žene treba da traže fleks od 50-60. Muškarci bi trebali razmotriti savijanje u čizmama od 60-80.

Ski štapovi
Većina skijaških štapova dolazi sa trakom na ručki. Važno je da provučete ruku kroz ovu traku kako biste izbjegli padove i nezgode. Provucite ruku kroz traku a zatim spustite ruku kako biste uhvatili ručku. Kada se spustite niz brdo, štap će vas pratiti bez obzira na to kako se spuštate.

Skije
Kada stavljate skije, morate ih postaviti paralelno u pravcu uzbrdo, po mogućnosti, na ravnom dijelu padine. Pritisnite zadnju polugu i ne krećite dok ne čujete “klak”, to jeste znak da je skija pričvršćena za vašu pancericu.

Provjerite da li imate snijega na skijama (jer se iz ovog razloga često mogu zaglaviti vezovi). Zatim prebacite svoju tjelesnu težinu na pete. Povratna poluga će se ovako podići i vaša će čizma postati sigurna u vašim skijama.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi, te da će vas motivisati da krenete u zimsku avanturu zvanu skijanje.
zdravija.com

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO