NOVI TREND: Hoće li Pantone boja 2020. biti Bleached Coral?


Iako još nije službeno poznata THE boja iduće godine, već se naveliko nagađa koja bi nijansa mogla osvojiti svijet 2020. Naime, nijansa koju Pantone institut za boje proglasi bojom godine baza je trendova u uređenju interijera, modi  i mnogim drugim lifestyle segmentima. 
Laurie Pressman, potpredsjednica Pantone instituta, dala je naslutiti kako će boja 2020. godine biti inspirirana morem. Plava bi mogla biti u centru pažnje, kamen temeljac, no čitavi spektar boja obilježit će godinu koja dolazi. ‘Mixing & matching’ bit će nit vodilja, pa će smeđe nijanse naglasiti plavu, a inspirirane su suhom morskom travom i nijansama iverice. Također, Pressman je otkrila i kako se puno očekuje od bijelih nijansi poput morskog pijeska i hladnih zelenkastih nijansi.

Sve nijanse koje Pressman spominje imaju nešto zajedničko – nijanse su koje susrećemo u velikim oceanima. A ove se godine o oceanima pričalo više nego ikad. Nažalost, ne po lijepom, već zbog nepojmljivog zagađenja velikih plavetnih površina koje su nas sve prilično uzdrmale.

Upravo s tom idejom australski dizajnerski duo Jack + Huei predložio je da boja 2020. godine bude Bleached Coral, nijansa koju poprimaju koralji koji ugibaju, a koja je u Pantone spektru poznata pod šifrom P 115-1 U.

Potaknuti činjenicom da je u protekle tri godine zbog klimatskih promjena i povećanja temperature mora uginulo 45% koralja koji čine Veliki koraljni greben, Huei Yin Wong i Jack Railton-Woodcock predložili su bijelu s tek kapljicom plave za nijansu 2020. godine s uvjerenjem kako bi takav potez Pantone instituta uvelike pomogao osvješćivanju ljudi, korporacija i političkog estabilišmenta o tome što radimo okolišu u kojem živimo.
Nijansu Bleached Coral Jack + Huei opisuju kao pomalo tmurnu, no istovremeno nekompliciranu. Dodaju kako PANTONE P 115-U, nijansa uginulog koralja, vraća u neka jednostavnija vremena, te iako je suptilna i neškodljiva, nudi grub podsjetnik kako se treba promijeniti, dok utješne nijanse sive boje zapravo pojačavaju neizbježnost protoka vremena. Na kraju ovaj dizajnerski duo nijansom Bleached Coral  postavlja i dobro pitanje – kad je sve pošlo po zlu?

U nastavku pronađite inspiraciju za svoj dom…
cover.style

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE

Nema komentara:

Objavi komentar