Zbog čega je vežbanje napolju dobro za mentalno zdravlje?


Psiholozi veruju da je vežbanje napolju tako opuštajuće zbog umirujućeg delovanja prirode. Ovo istraživanje samo je još jedan u nizu dokaza da boravak u prirodi, među zelenilom, dobro deluje na raspoloženje i mentalno zdravlje. Za potrebe studije je 140 učesnika pre i nakon vežbanja popunjavalo upitnike o svom raspoloženju, nivou stresa i osećaju anksioznosti.

Volonteri su morali redovno da vežbaju, unutra (aerobik, aerobik u vodi, košarka, plivanje, odbojka) ili napolju (trčanje, fudbal, planinarenje). Fudbal je igran na terenu oivičenom zgradama s jedne strane, dok su sa druge strane šuma i reka, a trčanje i vožnja bicikla su bili u prirodi, gde nema gotovo nikakvog urbanog okruženja. Ukupno gledajući, bilo koji trening je poboljšao raspoloženje, snizio stres i anksioznost, što je još jedan dokaz da vežbanje dobro deluje i na mentalno stanje. Ali, utvrđeno je i da vežbanje u prirodi ima još bolji efekat jer više umiruje vežbače i više snižava stres.

Od treninga koji su rađeni u zatvorenom prostoru, najbolji efekat na raspoloženje i stres je imalo plivanje, koje ih je snizilo za 11 odsto (u odnosu na 13 odsto koliko vežbanje napolju snižava stres). Aerobne vežbe u zatvorenom snizile su stres za sedam odsto, dok je vožnja bicikla u prirodi snizila stres za čak 18 odsto! Ipak, ispostavilo se da trčanje u prirodi ima ubedljivo najbolji efekat – poboljšalo je raspoloženja za 27 odsto, snizilo stres za 14 odsto i anksioznost za 16 odsto.

"Ovo nedvosmisleno pokazuje da vežbanje napolju, u prirodi, a posebno trčanje u prirodi, ima jači pozitivan efekat na raspoloženje i sniženje stresa, nego vežbanje u zatvorenom", saopštili su naučnici.
cosmopolitan.rs

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE