Psiholozi otkrili kako da "sačuvate" mentalno zdravlje u vreme društvenih mreža!


Istraživanje koje je nedavno sprovedeno u Americi pokazalo je da više od trećine odraslih osoba smatra da društvene mreže negativno utiču na njihovo mentalno stanje. Samo pet odsto smatra da su one blagotvorne, a 45 odsto ispitanika koji su učestvovali u studiji Američke asocijacije psihijatara smatra da društvene mreže imaju i pozitivne i negativne efekte.

Nepobitno je dokazano da društvene mreže utiču na depresiju, kao i da izazivaju osećaj zavisti, nisko samopoštovanje i socijalnu anksioznost.

Psiholozi imaju šest saveta koji će vam pomoći da sačuvate zdrav razum u vreme društvenih mreža. Vrlo je jednostavno, u stvari…

Odredite sebi tačno vreme i prilke u kojima ćete uopšte skrolovati
Recimo "posle doručka, uz kafu", i držite se toga. Nemojte sebi dozvoliti da lajkujete objave nepoznatih ljudi dok večerate s osobom koju volite, ili provodite vreme s decom.

Periodi detoksikacije su super, videćete
Isplanirajte jedan dan u nedelji kad ćete telefon koristiti kao nekad davno "fiksni". Ako želite da se sa nekim nešto dogovorite, pozovete tu osobu, sećate se?

Obratite pažnju na to kako se osećate
Ako ste umorni, prestanite da skrolujete. Vreme je za spavanje. Ako ste nervozni, nemojte dodatno dizati sebi tenziju gledajući tuđe "savršene" živote. Poslušajte onaj razumni deo sebe, koji vas povremeno opominje i podseća vas da život nije ono što vidite na Instagramu.

Povremeno se zapitajte zašto to radite
Ako je prva stvar koju uradite kad otvorite oči "skrolovanje" da vidite da niste nešto propustili dok ste spavali, zapitajte se zašto to radite. I probajte da sebi postavite isto to pitanje – zašto – svaki put kad uzmete u telefon da bacite pogled na bilo koju društvenu mrežu.

Budite izbirljivi
Tokom vremena, verovatno ste "nakupili" prijatelja i prijatelja… Pa, birajte. Stvarno. Ako sa nekim ne biste popili kafu uživo, zašto biste se dopisivali na mrežama?

Nemojte dozvoliti da vam mreže zamene stvarni život
Ako je vaša drugarica dobila bebu, ok je da bacite pogled na njene profile, da vidite šta ima novo. Ali… ako beba ima već šest meseci, a vi je niste upoznali… zapitajte se da li želite da budte takva osoba.
cosmopolitan.rs

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE