Mnogi ih ne vole, ali kućne obaveze poput pranja posuđa produžava život

Svakodnevne lake fizičke vežbe, koje uključuju trčanje i pranje sudova, zajedno sa drugim kućnim obavezama, pozitivno utiču na dužinu životnog veka, tvrdi se u radu američkih lekara objavljenom u časopisu Američkog gerijatrijskog društva.
U istraživanju je učestvovalo 6.000 žena starosti od 65 do 99 godina. Naučnici su pratili njihovu svakodnevnu fizičku aktivnost pomoću fitnes sistema za praćenje, kao i njihovo zdravstveno stanje, tokom tri godine.

Prema dobijenim rezultatima, stopa smrtnosti onih žena koje su bile fizički aktivne najmanje 30 minuta dnevno bila je 12 odsto niža nego kod onih koje vode uglavnom neaktivan način života. Povećanje svakodnevnog opterećenja do jednog sata smanjuje verovatnoću smrti za 39 odsto.

Naučnici ističu da se pod definicijom fizičke aktivnosti podrazumevaju kućni poslovi, uključujući čišćenje i pranje sudova, kao i šetnja na svežem vazduhu.

"Dugo se smatralo da takve aktivnosti nisu dovoljne da bi čovek bio zdrav. Ali sada imamo dokaze da čak i slabija aktivnost žena smanjuje verovatnoću da će umreti u naredne tri ili četiri godine", izjavila je saradnica na istraživanju, specijalista Andrea Lakrua.
b92.net

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...