Zašto bi dete trebalo da ima kućnog ljubimca

Oni su slatki i umiljati i boje naše dane srećom! Još uvek se dvoumite? Izdvojili smo za vas nekoliko razloga zbog čega bi trebalo da što pre obradujete svog mališana kućnim ljubimcem!

Psiholozi smatraju da briga oko životina smiruje i usrećuje čoveka, posebno kad su u pitanju psi i mačke koji itekako pokazuju privrženost svom vlasniku. Takođe, dlakavi ljubimci mogu biti korisni za zdravlje. Evo zbog čega ni sve vaše dete trebalo da odrasta uz kućnog ljubimca...
1. Odgovornost
Deca koja imaju kućne ljubimce razvijaju osećaj za odgovornost i brigu o drugima od malih nogu. Kućni ljubimci zahtevaju konstantnu brigu i negu, a i potpuno zavise od ljudi, koji ih hrane, zabavljaju i dresiraju. Zato briga oko ljubimca uči dete empatiji i osećajnosti. Učeći kako da se brinu za drugo biće, dete će naučiti da se bolje brine i o sebi.
Međutim, računajte da ste vi, roditelji, ti koji će morati pokazati detetu kako da se brine o ljubimcu i preneti mu svoju ljubav prema životinjama. Što je dete mlađe, vi ćete biti glavni, a ono će moći pomagati oko npr. davanja hrane ili vode ljubimcu. Ako je dete starije, moći će sve više da brine oko ljubimca. Naravno, moraćete da ga podsećate i podstičete.

2. Samopouzdanje
Zajedno sa odgovornošću, uz ljubimca dete jača i samopouzdanje. Kada su deca uspešna u brizi oko ljubimca, ponosni su na sebe i osećaju se dobro. Zauzvrat, raste im samopouzdanje.

3. Manja sklonost alergiji i astmi
Mnoga su naučna istraživanja pokazala kako deca koja odrastaju uz ljubimce imaju manje šanse od razvoja alergije i astme. Izložena  životinjskim dlakama deca jačaju imuni sistem i imaju čak dvostruko manje šanse da kasnije razviju jaku alergiju.

4. Vežba i igra
Ljubimci, posebno psi, zahtevaju vežbanje i igru. Ako je vaše dete dovoljno veliko da samostalno šeta psa, to je odlično jer će se tako i ono više kretati i biti na svežem vazduhu. Dokazano je da porodice koje imaju psa provode više vremena napolju, a svež vazduh i šetnja su dobri za sve članove porodice.
5. Smirenost
Ljubimci smiruju decu. Kao i odrasli, i deca se okreću ljubimcima kada su tužna, ljuta ili uznemirena. Ljubimci daju magičnu utehu, posebno oni dlakavi koje možete maziti. Njihova je ljubav bezuslovna.

6. Olakšanje od stresa
Kada imamo stresne situacije ljubimci nam pomažu da se opustimo. Posebno psi imaju terapeutsku ulogu u porodici. Već samo maženje psa deci pruža osećaj sigurnosti. Ljubimcima se možete izjadati o svemu jer vas, zaista, ne prekidaju u govoru i ne daju vam neželjene savete – jednostavno su tu za vas kada vam je potrebna uteha. Čak i mačke, koje su za razliku od psa samovoljne, smiruju svojim predenjem i maženjem.

7. Poboljšanje sposobnosti čitanja
Vaš novopečeni školarac mora da vežba čitanje? On će radije čitati svom ljubimcu nego nekoj odrasloj osobi, koja će ga stalno ispravljati. Čitanje se poboljšava stalnim čitanjem, pa će dete napredovati što više bude čitalo. Na početku je najbolje da dete čita naglas kako bi čulo samog sebe. A ko će ga strpljivije slušati nego njegov ljubimac.

8. Disciplina
Odrastajući sa ljubimcem, dete će naučiti šta je disciplina. Pogotovo ako kao kućnog ljubimca imate psa, jer će dete morati da ga nauči kako da sluša. Naučnici su dokazali da na taj način dete uči šta je disciplina i  bolje sazreva.


Izvor: yumama.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...