Pripremite magični kvas od cvekle

Kvas od cvekle je veoma koristan, sadrži komponente koje aktiviraju rad jetre, bubrega i crijeva. 
Rezultati nekih medicinskih istraživanja pokazuju da konzumiranje kvasa od cvekle sprećava razvoj malignih tumora, čisti jetru i organizam od toksina i drugih “otpada”, otklanja opstipaciju i druge probleme sa crijevima.
Ruska tradicionalna medicina smatra kvas od cvekle najboljim nemedicinskim lijekom za hipertenziju, jer normalizuje krvni pritisak na duži vremenski period, koristan je kod ateroskleroze.
Ja sam kvas od cvekle, po ovom receptu, koristila za čiscenje jetre (poslije agresivne hemioterapije). Proces pripreme nije težak, dostupan je svakome.

Recept:

Za pripremu ljekovitog kvasa od cvekle biće potrebno:
  • staklena tegla od 3 litre (još bolji je glineni sud, ako imate)
  • 700 gr cvekle (otprilike 3 sveze cvekle srednje veličine)
  • 2 kašike brašna – 200 gr sećera
  • 100 gr suhog grozđa

Priprema kvasa od cvekle:
  • Opranu cveklu i isjeći na kockice ili tanke kriškice i poslagati u čistu teglu, dodati suho grozđe, 2 kašike brašna i 200 gr sećera. Teglu napuniti hladnom prokuhanom vodom i promješati, pritvoriti je plastičnim poklopcem ili još bolje umotati duplom gazom (da kvas “diše”) i ostaviti na toplom mjestu na 6-7 dana da fermentira. Dva puta dnevno mješati sadržaj tegle i po potrebi skidati pijenu. Nakon 7 dana smjesu procijedite kroz gazu i dobićete kvas od cvekle.
Piti po 3-4 supene kasike 3 puta dnevno pre obroka. Kvas cuvati u frizideru.
Ovu metodu primjenjuju ljekari u nekim bolnicama u Kijevu i Lugansku, jer je pokazala odlične rezultate ne samo za čišćenje jetre, nego i cijelog organizma. I kao odlično sredstvo za hipertenziju i aterosklerozu.
Popijte sav vaš kvas i na tome se završava prva kura čišćenja jetre. Napravite pauzu od 3 mjeseca i ponovite tretman. Opet pauza 3 mjeseca i tretman ponovite trći put.
Nakon godinu dana vaša jetra biće potpuno čista!
Poslije prve popijene tegle kvasa kod mene se stabilizovao pritisak. Kada preporučujem kvas od cvekle po ovom receptu svojim prijateljima, upozoravam ih na to da prilikom čišćenja mogu krenuti pjesak i sitni kamenčići iz bubrega. Inaće ovaj kvas od cvekle veoma dobro čisti jetru i bubrege.
Postoje i kontraindikacije:
Kvas nije preporučljiv za one koje imaju bolesne bubrege, probleme sa gastrointestinalnim traktom u akutnoj fazi i gihtom (podagrom). U ovom slučaju neophodna je konsultacija ljekara. Morate biti pažljivi ako imate nizak pritisak.

Izvor: blog.neum-bih.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...