Med od borovih iglica

Bor je drvo koje je rasprostranjeno u cijelom svijetu, a njegova ljekovita svojstva su od davnina poznata. 

Za lijek se upotrebljavaju mladi izdanci i iglice. Iglice bora, kao i sve iglice četinara, valja upotrebljavati, po mogućnosti, neposredno nakon branja, jer se vitamin C gubi sušenjem, tako da iglice koje se čuvaju više od godinu dana potpuno izgube svoja ljekovita svojstva. Mladi izdanci bora koriste se u liječenju zastarjelih katara disajnih puteva, promuklosti, kašlja, laganijeg bronhitisa, za inhalaciju i sl. Mladi izdanci i iglice koriste se, takođe u liječenju astme i reumatskh bolesti i gihta. Kod grčeva izazvanih žučnim kamencima koristi se tek istekla smola. 

Sirup protiv kašlja 
Dvjesta pedeset grama mladih borovih šišarki (dugih tri do pet cm) dobro isprati i staviti da se kuvaju oko pola sata na laganoj vatri u litri vode, poklopljeno. Nakon tog perioda tečnost procijediti i pomješati sa 50 ml alkoholnog petnaestoprocentnog rastvora propolisa i jednim kilogramom meda. Nakon toga smjesu držati jos petnaestak minuta na potpuno laganoj vatri na temperature od 45 stepeni (najbolje na kraju šporeta) uz mješanje, da se masa pretvori u ujednačen sirup. Prohlađen sirup izliti u staklene posude i uzimati po kafenu kašiku tri puta dnevno prije jela. 

Za hronični bronhitis 
Pedeset grama mladih borovih iglica dobro isprati pa spustiti u pola litre ključale vode. Ostaviti da ključa jos petnaestak minuta na laganoj vatri a zatim skinuti sa vatre i ostaviti poklopljeno da odstoji još 24 časa. Nakon tog perioda tečnost procijediti kroz gazu pa pomiješati sa kilogramom meda. Upotrebljava se četiri puta dnevno po jedna supena kašika poslije jela.

Melem od borovih iglica

Pripremite med od borovih iglica i ublažite neprijatne simptome prehlade i bronhijalne astme. Ova lekovita mešavina je veoma delotvorna i za izbacivanje šlajma.
Borove iglice se uspešno koriste za bolje izbacivanje šlajma, protiv plućnih tegoba, a naročito protiv prehlade i bronhijalne astme.

Sakupite kilogram što mlađih borovih iglica, dobro ih sperite i poređajte na suvu salvetu da se ocede. Ređajte ih u veću staklenu teglu i pritom ih sabijajte, a svaki red zasipajte šećerom.Na kilogram iglica dodajte oko kilogram šećera.
Napunjenu teglu zatvorite celofanom i ostavite da odstoji pet-šest nedelja. Iglice će za to vreme pustiti dosta lepljivog soka. Procedite, sipajte u čistu staklenu teglu i koristite kao običan med.Izvor: lisa.rs/ nezavisne.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...