U našem umu počiva korijen senzualnosti i seksualnosti

Pozivam vas da se zapitate kako biste opisali svoj sekusalni život u ovom trenutku? Ovaj poziv je upućen svima, bez obzira da li ste u nekoj nedefinisanoj vezi ili ste sa novim partnerom, ili je pak riječ o dugoj vezi. Zapitajte se da li je vaš seksualni odnos najbolji što može biti?

Ukoliko dođete do negativne procjene svog seksualnog života, smatrate da vas prošlost sputava ili jednostavno ne možete da razumijete šta je uzrok vašeg nezadovoljstva, možda je vrijeme da se pozabavite tim problemom.

Kao i sa drugim naslijeđenim i stečenim funkcijama, tako se i potencijal za seksualnu funkcionalnost prvenstveno nasljeđuje. U kolikoj mjeri će doći do njegovog razvoja zavisi, pored naslijeđenih potencijala, od hormonske aktivnosti i sredinskih činilaca.

Kako bih vam plastično objasnila ono što imam namjeru reći napraviću analogiju sa potencijalm i razvojem inteligencije. Ako jediniku koja je rođena sa adekvatnim intelektualnim potencijalom izolujemo, lišavajući je spoljnih stimulusa u razvojnom periodu predodređenom za puni napredak, ona neće razviti svoj puni intelektualni potencijal. Nadam se da ste shvatili poređenje.

Ako na drugoj strani iz kulturoloških, političkih ili nekih drugih razloga seksualnost proglasimo kao prljavu, grešnu, nemoralnu radnju, ako društvo pripisuje različite seksualne uloge muškarcima i ženama, ako se oštro osuđuju i proglašavaju opasnim: masturbacija, seksualni snovi i fantazije, erotski sadržaji, postoji opasnost da veliki broj ljudi neće razviti do zadovoljavjućeg nivoa svoju seksualnu inteligenciju.

Problem nije ni malo bezazlen. Takav nedostatak predstavlja rizik za seksualne poremećaje počev od impotencije do frigidnosti. Pored toga nedovoljno razvijena seksualna inteligencija onemogućava puno uživanje u seksualnom odnosu.

Dobar seksualni odnos nije uslovljen samo izgledom i položajem tijela.To je dar koji nasljeđujemo rađanjem i uživanje u samom seksualnom činu često biva zanemareno ustupajući prvenstvo fizičkom aspektu odnosa. Korijen počiva u našem umu.

U dugoj vezi nećete osjećati isti intezitet želje kako se strast bude preoblikovala u seksualnu vezu. Većina nas želju shvata bukvalno, kao nešto što se dogodi ili ne dogodi. Suštinski sami smo odgovorni za stvaranje i njegovanje želje u svom umu.

Opasnost od gubitka zavodljivostva nas vreba kada smo fokusirani isključivo na fizičko zadovoljstvo, što nas često satjera u ćošak opteretivši nas pitanjem zašto više ne uživamo u odnosu kao prije.

Kada ste uzbuđeni budi se svih pet čula, to je faza kada počinje predigra. Problem u većini slučajeva nastane kada zanemarite jedno ili više čula, što vas čini ograničenim ljubavnicima. Partneri su često ubijeđeni da znaju ono što vole oni i njihovi ljubavnici i u stanju su da svoj repertoar ne mijenjaju godinama. Ovakav stav doprinosi mišljenju da je njihov seks postao dosadan, što uslovljava sukobe u vezi, psihičke smetnje ili pak traženje uzbuđenja u nekoj drugoj paralelnoj vezi.

Vaše seksualne preferencije se mogu mijenjati tokom godina, ili sa promjenom partnera, ali nećete biti u kontaktu sa onim što vam prija dok se ne posvetite osnovnim što imate, a to je vaših pet čula. Pokušajte da se koncentrišete na  čula tokom vođenja ljubavi. Tokom sljedećeg odnosa sa partnerom pokušajte da se fokusirate na ukus i osjećaj koji izazivaju poljupci u vašim ustima. Dok se dodirujete pokušajte da postanete svijesni svakog zajedničkog dodira, pokrete prstiju, obratite pažnju na to kakav vam osjećaj pruža kada partner prstima prelazi preko vaših bedara. Da li osjećate toplotu ili hladnoću, da li glatkoću ili hrapavost? Šta čujete dok se dodirujete i pomjerate? Udahnite vazduh kroz obje nozdrve i pokušajte da do vas dospiju svi mirisi vašeg partnera. Posmatrajte njegove-njene pokrete, tijelo.


Čovjek je senzualno biće, a senzualnost se može uvježbavati. Pitate se kako? Zastanite dok pijete kafu, pokušajte da uživate u aromi ukusa, locirajte na kom dijelu jezika osjećate ukus. Doživite njen miris. Zaustavite auto ujutru na putu ka poslu, izađite i oslušnite sve zvuke koji dolaze do vas. Pogledajte boju neba, drveta, vidite svijet oko vas. Obratite pažnju na dodir tkanine odjeće koja klizi niz vaše tijelo. Jednom riječju: budite prisutni, sa punom sviješću.



Izvor: zenasamja.me

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...