Celerova so bogatija od jodirane

Poznato je da je celer izuzetno ljekovita biljka bogata mineralima, vitaminima i eteričnim uljima i u narodnoj medicini koristi se od davnina. odličan je izvor magnezijuma, natrijuma, folata, vlakana, i vitamina K i V. U ishrani se upotrebljavaju svi dijelovi biljke, a sve češće se koristi so od korijena celera, kao mnogo zdravija varijanta od masovno upotrebljavane kuhinjske soli. Kao i sama biljka, celerova so takođe povoljno utiče na zdravlje. Djeluje kao diuretik, snižava nivo triglicerida i podiže nivo dobrog holesterola. Ovu so možete napraviti i sami. 


Izrendajte korijen celera (oko 300 gr) i pomješajte ga sa morskom solju u odnosu 3:1, stavite u posudu sa poklopcem i ostavite da odstoji jedan dan. Potom smjesu istresite u pleh i sušite je u rerni na 80 °C dok ne ispari sva tečnost. Mješavinu ohladite, sameljite je u električnom mlinu i čuvajte u dobro zatvorenoj tegli.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...