Pojava belih fleka na noktima - leukonihija

Neretko se dešava da nam se na noktima pojavi po koja bela fleka u vidu crtica ili tačkica...
Postoje mnogi mitovi oko ove pojave, a najveći je da se te bele crtice pojavljuju zbog nedostatka cinka ili kalcijuma u organizmu. Ovo nije tačno, a moderna medicina kaže da se ova pojava naziva - leukonihija.
Leukonihija je diskoloracija nokta, u većem broju slučajeva, na rukama nego na nogama i pojavljuje se najviše na sredini nokatne ploče. Ove mrlje nestaju vremenom i nije opasna bolest, iako ponekad mogu ukazivati na postojanje neke druge bolesti.

Pojavljuje se kao nuspojava kod uzimanja lekova,  kod bakterijskih i gljivičnih infekcija, anemije, problema sa bubrezima, dijabetesa, kao i kod psihogenih stresova. Može se pojaviti i zbog uticaja velike hladnoće.
Postoji više vrsta leukonihije: leukonihija punktata, striata, partialis i totalis.
Leukonihija punktata je najčešći oblik i uglavnom se javlja kod ljudi koji grickaju nokte. Javlja se u vidu malih mrlja, zbog oštećenja matriksa nokta. Fleke nestaju nakon dva meseca - koliko je potrebno celom noktu da izraste.
Leukonihija striata je izbeljivanje nokatne ploče u vidu tračica (linija). Ona može biti uzrokovana slabim radom jetre, nedostatkom vitamina i hrabljivih supstanci, srčanim udarom i oštećenjem bubrega. Linije se povlače same od sebe, a sama pojava kod mnogih pacijenata nije određena.
Leukonihija partialis je izbeljivanja delova nokta, najčešće u vidu tačkica.
Leukonihija totalis je potpuna diskoloracija nokta. Javlja se kao neka vrsta simptoma nepravilnog rada bubrega, akutnih bolesti jetre i teške apsorpcije proteina iz hrane.

Izvor: zenskimagazin.rs

BUDITE U KORAK S TRENDOVIMA - Journal de Luxe novostima nastoji vaš život učiniti bogatijim i maštovitijim jer #MItoTAKO