Mir Božiji, Hristos se rodi: Srećan Božić!

Danas je Božić, najradosniji hrišćanski praznikkojim se proslavlja rođenje Sina Božijeg. Pored Srpske pravoslavne crkve na današnji dan ovaj praznik slave i ruska i gruzijska crkva, i Jerusalimska patrijaršija.

Praznuje se tri dana. Prvi dan Božića je uvek 7. januara. Na Božić ujutro, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima, puca se iz pušaka i prangija i objavljuje se dolazak Božića i Božićnog slavlja. Domaćin i svi ukućani oblače najsvečanije odelo, i odlaze u crkvu na jutrenje i Božićnu liturgiju. Posle službe u crkvi se prima nafora i prvo se ona uzima na Božić. Ljudi se pozdravljaju rečima: Hristos se rodi! i otpozdravljaju sa Vaistinu se rodi!
Valja napomenuti da se ovako pozdravlja i govori sve od Božića do Bogojavljenja. Kada domaćin dođe kući iz crkve, pozdravi sve ukućane sa ovim radosnim božićnim pozdravom, i oni mu otpozdrave ljubeći se međusobno i čestitajući jedni drugima praznik.
Pripreme za Božić počele su četrdeset dana pre 7. januara, tačnije Božićnim postom, koji predstavlja pročišćenje duha i tela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.
Želimo vam srećan Božić i da u miru i veselju proslavite najradosniji hrišćanski praznik.
Hristos se rodi!

Izvor: stil.kurir.rs

BUDITE U KORAK S TRENDOVIMA - Journal de Luxe novostima nastoji vaš život učiniti bogatijim i maštovitijim jer #MItoTAKO