Spasite suhu i oštećenu kosu

Kosa je prvo što muškarci primijete na ženi. Zbog toga, a da bi se i vi osjećale bolje, slobodno si dajte oduška i budite bezobrazno uspješni u njezi vlastite kose. Sunčeve zrake posebno pogubno djeluju na našu kožu, ali i kosu. Snagom biljaka svojoj kosi vratite vitalnost i sjaj te riješite problem suhih i ispucalih vlasi.

Genetika je presudna za kvalitetu kose, uz životne navike te manjak pojedinih vitamina i minerala. Ali zdrava i lijepa kosa više nije luksuz ni rezultat čudotvornih svojstava skupocjenih preparata i tretmana koje si većina ne može priuštiti. Rješenje se zapravo nalazi gdje je i problem, u prirodi. Uz malo volje i truda sami napravite prirodne preparate i neka vaša kosa izgleda spektakularno!

Za oštećenu kosu:

Maska za kosu od mlijeka i meda

U 2 dl mlijeka dodajte veliku kašiku meda i dobro promiješajte. Mješavinu nanosite od korijena prema vrhovima i pustite da djeluje 15 minuta.

Mliječna kiselina će vašu kosu očistiti od nečistoća, a med i mliječna mast hidratizirat će ju.

Maska od piva

U 1 dl pive dodajte kašičicu hladno prešanog suncokretovog ulja i jedno jaje. Utrljajte u kosu i pustite da odstoji 15 minuta te isperite toplom vodom.

Pivo vašoj kosi daje volumen kose te je hraniti i ojačava vlasi.

Za kosu poput svile

Ova maska je pogodna za sve tipove kose jer je blaga, a osim toga veoma djelotvornosti.
Izgnječite jednu bananu te joj dodajte malo bademovog ulja. Izmješajte te potom utrljajte na tjeme i pustite da djeluje pola sata.

Serum od čička protiv opadanja kose

Sastojci:

  • 100 gr čičkovog korijena
  • 50 gr mladih listova koprive
  • 50 gr pupoljaka breze
  • do 70 % alkohola

Izmješajte sve sastojke te ih stavite u staklenu posudu i dobro zatvorite. Neka odstoji 2 sedmice, a teglu svakoga dana dobro promućkajte. Nakon toga tekućinu procijedite pomoću gaze i dva do tri puta sedmićno utrljavajte u tjeme.


Regenerator od korijena smilja

Ako imate suhu kosu, napravite regenerator za koji Vam ovom prilikom donosimo recept:
U šoljicu vruće vode dodajte kašiku suhog korijena smilja te kuhajte pet minuta. Neka odstoji par minuta pa dodajte 2 kašike ulja od pistacija. Ovu smjesu nanesite na kosu nakon šamponiranja, zajedno s regeneratorom i pustite neka djeluje 15 minuta. Isperite, a tretman ponavljajte jednom sedmično. Već kod prvih nanošenja uočit ćete rezultate.

Proteinski regenerator:

Pomješajte 1 kašiku ricinusovog ulja, 1 kašiku glicerina, 1 kašiku jabučnog octa te jednu kašiku blagog biljnog šampona.
Nanesite na tjeme i neka odstoji 20 minuta, a potom isperite toplom vodom.


Ako imate suhu i beživotnu kosu koristite kokosovo ulje tako da kroz dlanove utrljate malu količinu ulja te prođete prstima kroz kosu. Bademovo ulje je takođe odličan izbor jer je bogat vitaminom A i štiti folikule. Koristeći pomenuta ulja postići ćete ljepši i sjajniji izgled kose.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...