Zdravo mršavljenje

Zasigurno ste čuli kako se mnogi žale na razne dijete pomoću kojih izgube kilograme, ali ih veoma brzo povrate, pa se neki čak i udebljaju, a slično se može dogoditi i kod naprasnog prestanka vježbanja…


Da do toga ne bi došlo, ključna je prava mjera. Osobe koje mršave ravnomjerno imaju puno više uspjeha u zadržavanju postignute težine.

Smatra se da je između 0,5 i jedan kilogram sedmično najrealniji i najsigurniji broj u procesu gubljenja kilaže. Da bismo smršavili, potrebno je trošiti više kalorija nego što ih unosimo, pa zbog toga neke dijete jednostavno nisu učinkovite, a pojedine mogu dovesti i do zdravstvenih problema.

Da bi gubili između pola i jednog kilograma sedmično, dnevno je potrebno unijeti između 2.500 i 3.000 kalorija na dan, s obzirom na to da je oko pola kilograma jednako 3.500 kalorija.

Kada dostignete željenu težinu, zdrava prehrana i umjereno vježbanje, daju više šansi da je uspješno zadržite.

Nije potrebno pretjerivati. Sasvim je dovoljno da budete svjesni toga što birate jesti i da odvojite makar pola sata do sat vremena dnevno za neku fizičku aktivnost, pa makar to bilo i istezanje.

Zdravo mršavljenje podrazumijeva dugoročne promjene u svakodnevnim navikama, što se odnosi kako na prehranu, tako i na vježbanje.

Ako spadate među osobe koje je teško natjerati za trening kod kuće, počnite od malih stvari, šetnja ili tura brzog hoda za vrijeme pauze na poslu, stepenice umjesto lifta i slično.

Uz regulisanu kilažu osjetit ćete i fenomenalne promjene u vašem organizmu, sve od kvalitetnijeg sna, preko više energije, do fantastičnog poboljšanja raspoloženja.


Da ne govorimo o tome kako čak i mali gubitak kilaže, utiče na regulaciju krvnog pritiska, kao i razinu holesterola i šećera u krvi.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...