Trans masti - gdje se nalaze i zašto su zapravo štetne po naše zdravlje!

Masti su neizbježan dio pravilne prehrane i od velikog su značaja za očuvanje zdravlja. Ne bi ih trebalo isključiti iz prehrane, ali je veoma važno razlikovati „dobre“ od „loših“ masti. U skupinu loših spadaju masti bogate trans-masnim kiselinama koje su se pokazale štetnima po ljudsko zdravlje. Po hemijskoj strukturi to su nezasićene masne kiseline. Razlika između dobrih nezasićenih masnih kiselina i trans-masnih kiselina je u položaju vodikovih atoma.


Trans-masne kiseline nastaju na tri načina:

v  najčešće pri preradi biljnih ulja u čvrste masti
v  na visokim temperaturama  tokom prženja hrane
v  u procesu hidrogenacije nezasićenih masnih kiselina od strane bakterija u digestivnom traktu biljojeda

Trans-masne kiseline proizvodima u kojima se nalaze daju čvrstu strukturu i bolji ukus što objašnjava razlog njihove upotrebe. Najveći izvor trans masnih kiselina čine biljna ulja koja se široko koriste u industriji brze hrane, polugotovih jela, pržene hrane i pekarskih proizvoda. Trans-masne kiseline pronađene su u velikoj količini u pomfritu, čipsu, prženoj hrani, vaflima, imitacijama sira i margarinima.

Trans masti su izuzetno opasne, naročito za srce i krvne sudove, narušavaju zaštitnu membranu ćelija te izazivaju maligna oboljenja i dijabetes tipa 2.

Na unos trans-masnih kiselina posebno treba paziti tokom trudnoće, dojenja i ranog djetinjstva jer mogu imati negativan uticaj na rast i razvoj djeteta.


Preporučuje se upotreba svežeg ulja za prženje, izbegavanje prženja u istom ulju više puta, a prije svega potrebno je izbegavati prženje kao način pripreme hrane te primenjivati „zdrav“ način pripreme kao što je kuhanje.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...