Saveznik u menopauzi - sok paradajza

Od perimenopauze koja počinje sa 40 ili 45 godina, pa do postmenopauze koja nastupa oko godinu dana nakon poslednje menstruacije, sok od paradajza može biti jedan od najboljih saveznika žene!

Studija objavljena na Medicinskom fakultetu u Tokiju u martu 2015. godine pokazuje da sok od paradajza olakšava tegobe tokom menopauze.

Blagotvorno dejstvo sok je imao kako na ukupnu potrošnju energije kada se telo ne angažuje u fizičkim aktivnostima - Resting Energy Expenditure (REE), što je inače faktor povezan s brzinom metabolizma, tako i na psihičke tegobe kao što je anksioznost.

Kada žena uđe u fazu perimenopauze, koja vodi ka menopauzi, nivo estrogena i progesterona fluktuira. Zato dolazi do simptoma kao što su talasi vreline (valunzi), ali i povećana telesna težina i noćno znojenje. Stres može pojačati ove tegobe.

Zašto paradajz pomaže?

Vitamin B6.

Paradajz sadrži značajnu dozu vitamina B 6 koji je vitalno važan za ravnotežu estrogena i progesterona. Upravo u fazama kada su ovi hormoni van balansa, postaje nam teško da kontrolišemo simptome menopauze.

Višak kalorija.

U fazi pred menopauzu, količina energije potrebna ženskom telu koje nije fizički aktivno smanjuje se za oko 400 kalorija dnevno. Upravo ova činjenica objašnjava zašto žena iznenada dobija na težini iako nije promenila navike u ishrani. Problem ne leži u tome šta tačno ona jede, već u tome što telu nije potrebna ista količina kalorija kao u mladosti. Studija istraživača na čelu sa Masakazuom Teraučijem pokazuje da upravo paradajz povećava nivo energije potreban ženskom telu koje nije fizički aktivno.

Antioksidans likopen

Psihološki simptomi koji preovlađuju pre, u toku i posle menopauze mogu biti u vezi s oksidativnim stresom. U navedenoj studiji ističe se značaj antioksidativnog dejstva likopena, moćnog sastojka paradajza koga ima više u soku od paradajza nego u ovoj svežoj namirnici. Umirenje stresa ima za rezultat i sprečavanje valunga.

Paradajz protiv triglicerida.

Žensko zdravlje ugroženo je i posle menopauze, zbog povećane težine koju prati rizik povišenih triglicerida u krvi. Sok od paradajza nivo triglicerida, ubrzava metabolizam i obara holesterol.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...