Uz ovih par savjeta olakšajte jutarnje buđenje

Svakoga dana se trudite da ustajete što ranije, ali vam to ipak nikako ne polazi za rukom. Znate da buđenje u ranu zoru garantuje produktivan dan, ali topao krevet vas uporno doziva. Donosimo vam par trikova pomoću kojih vam ni alarm više neće biti potreban.

Budite se po jedan minut ranije svakoga dana

Ako podesite alarm ranije to ne znači da ćete ranije i ustati. Ako konstantno odlažete zvono alarma do vašeg regularnog vremena buđenja, vašem tijelu vjerovatno treba vremena da se prilagodi ovoj promeni.

Umjesto da podesite alarm na 5 ujutru, trudite se da svakoga dana zvono podesite na 1 minut ranije od vremena u koje se obično budite dok ne dostignete željeni cilj.
Za građenje ove navike potrebno je dosta vremena, ali bolje je da dostignete cilj za nekoliko mjeseci nego nikada.


Motivišite sebe

Buđenje u 5 ujutru obezbjedit će vam dosta vremena da završite sve obaveze ali ako je vrijeme vašeg buđenja 8:30, nećete lako dostići cilj. Male promjene mogu biti motivirajuće što objašnjava da proces mršavljenja ide mnogo lakše nakon što smo izgubili 1 kg. Zato, neka vaš cilj ne bude buđenje dva sata ranije nego što je to za vas uobičajeno već samo pola sata. Pobjeda, pa i ona mala, motiviše nas da ne odustanemo i nastavimo u ostvarivanju svog cilja.

Pritisak će vas naterati da se probudite na vreme

Zakažite sastanak sa ljudima koji su ranoranioci, a to će biti veoma efikasno. Nećete željeti da ih razočarate i pokažete se kao neodgovorna osoba. Ovo će aktivirati i biološke signale jer kada imamo neku važnu obavezu ujutru, naše tijelo će se prirodno probuditi i to prije oglašavanja alarma. Vaša reputacija je takođe u igri, pa nećete dozvoliti sebi da je bilo šta kompromituje.

Organizujte prostor oko sebe

Veće šanse da odradite jutarnji trening je ako prethodno veče pripremite odjeću za teretanu. To je samo jedan od primjera, a evo još nekih:


• Postavite alarm na mjesto udaljeno od kreveta tako da ćete morati da ustanete da biste ga ugasili.
• Namjestite tajmer za spremanje kafe da bi bila gotova kada ustanete
• Stavite pored kreveta topli kućni mantil koji možete da obučete čim izađete iz kreveta

Uočite koje su to jutarnje navike u kojima grešite

Analizirajte sve ono što ste do sada pokušali u cilju ranijeg buđenja i omanuli. Koje korake ste preduzeli, zašto nisu uspjeli, šta ste mogli uraditi drugačije? Na primjer, ako niste uspjeli ustati na vrijeme jer je u kući bilo previše hladno i nije vam se dalo da napustite topli krevet, sljedeći put neka vam bude pri ruci kućni mantil i papuče.

Dajte sebi neodoljiv razlog da ustanete

Koja vam je vizija za provođenje dodatnog vremena koje će vam obezbijediti rano ustajanje? Uticaj te vizije je veoma bitan pa zato ako ne volite da trčite, jutarnje trčanje vas neće podstaći na buđenje. Jutarnja aktivnost mora biti nešto prijatno i nešto što vas ispunjava. Ako vaš jutarnji cilj ne zvuči uzbudljivo, buđenje ćete doživljavati kao kaznu i neće vas motivisati da na zvuk alarma iskočite iz kreveta.


Pratite vaš napredak


Komičar Džeri Sajnfeld koristio je jednostavan trik. Pratio je svoj napredak na kalendaru. On je svakoga dana zapisivao viceve i označavao to na kalendaru, a tako je pravio lanac dosljednosti koji ga je motivisao da nastavi sa pisanjem. Samo zamislite koliko bi vas motivisao kalendar okačen pored kreveta sa danima kada ste ostvarili svoj cilj precrtanim crvenim markerom.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...