Bijeli luk kao lijek

Narodno vjerovanje da je bijeli luk lijek za 100 bolesti dokazala je i farmakologija. Nezamjenljiv je domaći antibiotik, efikasan protiv mnogih vrsta bakterija, virusa i gljivica. Jača imunitet, snažan je borac protiv infekcija grudnog koša, olakšava disanje i kašalj.

Nekoliko čena dnevno, kao dodatak jelima ili samostalno, ojačat će imunitet. Na prve znake prehlade umočite čeno bijelog luka u med i pojedite ga - rezultat će biti zadivljujući.

Pikantni namaz od bijelog luka

Presjecite cijele glavice bijelog luka po sredini, stavite ih na pleh za pečenje tako da prerezana strana bude gore. Obilato ih prelijte maslinovim uljem, pospite svježim listovima timjana, morskom soli i biberom. Pokrijte folijom i pecite pola sata na 180 stepeni. Skinite foliju, pa pecite još 10tak minuta da porumeni. Prstima istisnite omekšala čena, dodajte im malo sira i dobit ćete savršeno predjelo ili namaz za tost.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...