Zdravlje je u kori voća i povrća!

Zaista, već i vrapci na grani znaju koliko su voće i povrće zdravi. Svi imamo neku omiljenu vrstu voća i povrća, ali greška koju skoro svi prave prilikom konzumiranja jest bacanje kore. Time tijelu uskraćujemo mnoge vitamine, minerale i vlakna koja su tu sadržana. Tako je na primjer, zanimljiva činjenica da se u kori citrusa nalaze znatno veće količine vitamina C, nego u samom mesu voća.

Kora citrusa je vrlo korisna. Probajte samo zamisliti biskvit božićnog kolača bez naribane korice limuna ili naranče?!? Nemoguće! Ali ako niste znali, od korice limuna ili naranče možete napraviti i domaću slasticu, arancin i limuncin. To je kora naranče i limuna, narezana na trakice koje se kuhaju u šećeru i potom suše. Ova grickalica, osebujnog mirisa i okusa posebno prija uz šoljicu toplog čaja. Osim što je jako ukusna, svom tijelu ste priuštili i dnevnu dozu zdravlja, zbog toga što se u kori nalaze antioksidansi, flavonoidi, komponente koje imaju veliku ulogu u eliminaciji slobodnih radikala. U kori se nalazi i ciklički terpen, limonen, koji joj daje pomalo gorak okus, ali zbog toga konzumiranjem naše tijelo štiti od UV-zračenja i sprječava eventualni nastanak raka kože.

Jabuka je kraljica voća, a koliko je cijenjena i zdrava govori i stara poslovica „Jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van“. Nažalost mnogi ljudi prave grešku prilikom konzumiranja jabuke jer gule koru. Većina ne zna da se u kori nalazi daleko više fitonutrijenata nego u samom mesu jabuke.

Sledeći put kada budete jeli bananu, nipošto nemojte bacati koru, već je iskoristite kako biste postigli što blistaviji osmijeh. Prije redovnog pranja zuba uzmite komad kore i lagano ih protrljajte. U kori se nalazi obilje kalija, magnezija i mangana koji će vam pomoći u postizanju svjetlije nijanse. Postupak možete ponavljati dva puta dnevno, ujutro i navečer prije redovite higijene usne šupljine. Više se nećete morati sramiti, jer je blistav osmijeh zajamčen. Vrlo je djelotvorna i kod uklanjanja mrlja od kave.

Ako svom tijelu želite osigurati još veću dozu vitamina C i vlakana, idući put kada budete jeli kivi nemojte ga guliti, već pojedite i koru. Ali prije nego se odlučite na to, svakako ga dobro operite.


Dok pripremate salatu za ručak, iskoristite i oguljenu koru krastavca koja vam može poslužiti i kao tonik za lice. Lično sam to isprobala i mogu reći kako zaista osvježava, a ujedno i hrani kožu lica. Kora krastavca iznimno je bogata vitaminom C, vitaminima B skupine, ali i vitaminom K.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...