Zauvijek uklonite bradavice

Većina ljudi bradavice s lica ili drugog dijela tijela žele da uklone zbog estetskih razloga. Međutim, kruže savjeti da je bradavice bolje ne dirati, te se neki zbog toga ustručavaju preduzeti konkretne korake. Da li je njihovo uklanjanje zaista bezopasno?

Najvažnije od svega jeste treba razlikovati virusne, zarazne bradavice, koje mogu biti posljedica HPV-a, od kožnih fibroma. Ove prve treba liječiti iz zdravstvenih razloga.

Kožne fibrome pacijenti takođe, veoma često nazivaju bradavicama, ali njih možemo ukloniti iz estetskih razloga ili zato što dolazi do upalnih procesa zbog trenja. Razlika je i u tome što oni nisu prisutni od rođenja.

Bradavice koje se znaju pojaviti ispod pazuha (slične mekim fibromima) nazivaju se filiformne veruke. Ove virusne bradavice sklone su širenju. U slučaju da im se broj povećava, vrijeme je za njihovo uklanjanje. Za njihovo brzo širenje uzrok je vjerovatno kriva njega kože. Moguće je da se previše perete, da su posljedica loše depilacije ili su se počele javljati zbog prekomjernog znojenja.

Dermatolog ili plastični hirurg odlučit će šta je najbolje preduzeti. Zavisno o prirodi promjene, ne morate ih sasvim ukloniti, nego samo smanjiti, izbrusiti ili sl. Krioterapija, odnosno leđenje tekućim azotom najčešća je metoda uklanjanja.

Prije uklanjanja, detaljno se informišite o načinu samog uklanjanja, ožiljcima, koliko je potrebno za oporavak kože nakon zahvata i cijeni.
Još 2002. grupa naučnika je uspoređivala djelotvornost izolir trake i tekućeg azota pri uklanjanju bradavica. Nakon što su dva mjeseca svakodnevno nosili izolir traku i jednom nedjeljno koristili kamen za uklanjanje grube, mrtve kože, kod 85 posto pacijenata bradavice su nestale.


S druge strane, zamrzavanje tekućim azotom uklonilo je tek 60 posto bradavica. Stručnjaci su zaključili da izolir traka uzrokuje iritaciju i tako stimulira imunološke stanice našeg tijela da napadnu bradavicu. S druge strane, moguće je da pozitivno djelovanje ima i neka hemikalija iz ljepila.

Za liječenje bradavica stoljećima se koristi svježi, žuti sok rosopasa (Chelidonium maius L.) ili tinktura koju dvaput dnevno treba nakapati po bradavici.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...