Odnosi unutar porodice i razvoj djeteta

Rani odnos sa roditeljima, zadovoljenje dječjih potreba i razvijanje osjećaja sigurnosti ili nesigurnosti, prenosi se na djetetovo kasnije komuniciranje i odnose.

Dijete unutar porodice razvija vjerovanje putem kojeg percipira svijet oko sebe i ponaša se u skladu s tim. Ako veruje da ga niko ne voli jer nije dovoljno dobar, a takvo verovanje je stvorio putem odnosa sa roditeljima, tada će u kasnije odnose polaziti sa stanovišta da nije dovoljno dobra osoba da bi ga neko volio.


Nesvjesno će odbacivati sve mogućnosti uspostavljanja odnosa u očekivanju neuspjeha.

Adolescent na traumatične situacije, poput bolesti, reaguje strahom i nesigurnošću, što iskazuje na svoj način, koji često dovodi i do opstrukcije liječenja. Najčešći oblici ponašanja su pasivnost u procesu liječenja, ili neprimjereni oblici ponašanja, kršenje pravila, otpor. Verbalnom agresijom oni kompenzuju strah i nesigurnost. Ako zdravstveni radnici i porodica negativno i kažnjavanjem odreaguju, samo će probuditi nepovjerenje i otpore.

Zdravstveni radnici moraju biti edukovani o psihološkim problemima i reakcijama adolescenata, razumeti bolest za njih ne znači samo strah od neizvesnog ishoda i smrti, već da ona predstavlja i obilježenost, u smislu različitosti od vršnjaka, povredu njihovog identiteta i slike o sebi ili slike kakvu bi željeli da drugi imaju o njima. Pomoć odraslih vrlo teško prihvataju što iz nepoverenja, što zbog razvojnih psiholoških otpora. Rad sa njima zahtjeva mnogo strpljenja i istrajnosti zdravstvenih radnika i porodice.

Važno je naglasiti da svaki uzrast ima svoje specifičnosti i da uspješna komunikacija uključuje ne samo vještine komunikacije već i dobro poznavanje psiholoških specifičnosti svake faze razvoja, koje zahtjevaju različite pristupe. Zdravstveni radnik mora naći način kako da pristupi svakom djetetu i adolescentu kako bi zadobio njegovo poverenje, jer će samo tako pacijent prihvatiti savjete.


Osnovni cilj liječenja je normalizacija odnosa unutar porodice i rešavanje nastalih konflikata među njenim članovima. Da bi se to postiglo, potrebno je da svi članovi porodice iskažu dovoljno spremnosti za zajednički rad i da pored porodičnih, prevaziđu i individualne psihološke probleme.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...